Zova/Bazga

Zova ili bazga je vrlo ljekovita biljka, interesantnog mirisa i specifičnog ukusa. Nama je najinteresantniji njen cvat koji se javlja obično početkom maja, ovisno od vremenskih uslova.

Cvijet se bere po suhom i toplom vremenu, tražite je na čistom prostoru, daleko od prometnica. Berite samo rascvjetanu stabljiku sa žućkastim i slatkastim prahom.

Zova sadrži veliku količinu B vitamina, C vitamina i selena kojeg inače u prirodi ima samo u tragovima.

Poznato je njeno umirujuće dejstvo kod respiratornih problema, dugog i suhog kašlja. Pomaže kod problema sa mokrenjem, potiče rad znojnih žlijezda te laktaciju mlijeka kod dojilja.

Čaj od listova i mladica pospješuje izlučivanje mokraće, nakupljene tečnosti u organizmu, čišćenje organizma, poboljšava kvalitet krvi i sprečava zatvor. Izvanredno je sredstvo i za čišćenje jetre, bubrega, pluća, želuca i crijeva.

Nama interesantniji je sirup od zove, izuzeteno ukusno i osvježavajuće piće u vrućim ljetnim danima. Priprema se jednostavno. Potrebno je:

– 40 komada cvjetova zove,
5 kesica limutosa
5 litara vode
4 kg šećera

Potrebno je prokuhati vodu i šećer i ostaviti da se ohladi. Nakon toga dodati limuntos sa cvjetovima zove i ostaviti da stoji 24 sata. Povremeno promiješati. Zatim procijediti kroz čistu gazu te sipati u suhe boce. I prepustiti se uživanju.

Čaj od cvijetova zove koristi se u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, kijavice, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i svih reumatskih bolesti. Potrebno je da cvijetovi pri sušenju zadrže svoju boju. Ukoliko pocrne nisu za upotrebu.

Dvije kašičice sušenog cvijeta prelije se šoljom vruće, proključale vode i ostavi da stoji 10 minuta. Procijediti i zasladiti po želji. Piju se dvije šolje čaja na dan.

Ono što će zanimati sve sa problematičnom i osjetljivom kožom jeste losion od zove. Za ovaj losion će vam biti potrebno 25 gr osušenog cvijeta zove. Preliti ga sa 2 šolje proključale vode. Ostaviti da stoji dok se ne ohladi a potom procijediti. Preliti u staklenu bocu i staviti u fruižider. Losion iskoristiti u naredna 3 dana. Natopiti vatu i nježno očistiti lice. Smiruje i osvježava osjetljivu kožu.

Intersantno je da se od davnina drvo zove smatra svetim ili demonskim. Jedni su smatrali da drvo zove štiti od demona pa su ga sadili u blizini štala kako bi zaštititli blago od demona. Drugi su pak smatrali da se oko drveta zove okupljaju demoni pa su rezali drvo. Takođe se smatra da zova raste iznad podzemnih voda što je znak da na tim mjestima treba kopati bunare.

Kako god zova je izuzetno zdrava i u službi je čovjeka.