Nekoliko studijskih istraživanja povezalo je konzumiranje zelene buranije sa prevencijom nastanka polipa na debelom crijevu.

Za polipe je poznato da mogu dovesti do karcinoma. Istraživnja su također pokazala da poećanje unosa ove mahunarke smanjuje šanse za kolorektalni kancer. Također mogu spriječiti i ponovnu pojavu adenoma.

Buranija također, jača srce i krvne sudove, reguliše krvni pritisak,smanjuje visok nivo šećera i holesterola, pomaže u borbi sa masnim naslagama, ubrzava metabolizam, čisti organizam.

Ova namirnica se preporučuje kao obavezna u ishrani. Bogata je mineralima kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, željezom, vitaminima A, C, E i B grupe. U buraniji se nalaze i bakar, mangan, molibden, triptofan, folna kiselina, vlakna i omega tri masne kiseline.

Istraživanja su još  pokazala da svakodnevnim konzumiranjem ovog povrća može da se snizi holesterol za 20 posto i smrša do tri kilograma nedjeljno. Preporučuje se za dijetalnu ishranu djece i trudnica, ali i kao lijek za prevenciju i liječenje mnogih bolesti.