zec

Zečetina je na meniu. Šta znamo o ovoj vrsti mesa? Hoćemo li ostati gladni ili pak navaliti na tanjir pun slasnih zalogaja?!

Zečetina je  izvor fosfora i kalijuma. U 100 gr zečetine se nalazi 200 mg fosfora i oko 300 mg kalijuma, što znači da će ova dva minerala uticati na normalizovanje krvnog pritiska pa samim tim i prevenira kardiovaskularna oboljenja, posebno infarkt miokarda.

Zečetina je meso koje se lako vari, lako sprema i možda i najbitnije, sadrži veoma malo kalorija. 100 gr zečetine sadrži samo 150 kalorija. Ukoliko do sada niste jeli zečetinu ili ne tako često nadamo se da ćete je od danas gledati drugim očima i odmah pokušati da napravite neko ukusno jelo.

Zečije meso kao i piletina i teletina ima više pozitivnih nego negativnih efekata po naše zdravlje. Ukoliko spadate u osobe koje vole meso, možda je pravo vrijeme da proteine koje unosite mesom, zamijenite zdravim proteinima koji se nalaze u zečetini.
zečetina
Gledajući sa kulinarske strane, zečetina je skoro pa nemasna. To znači da prilikom pripremanja ove vrste mesa moramo obratiti pažnju i na taj aspekt. Meso se može peći, pohovati ili kuhati.
Preporučuje se upravo kuhati zečetinu jer će na taj način zadržavi i to malo masnoće što ima i osigurati sočan i ukusan ručak. U protivnom dobit ćete vrlo suhoparno meso u kojem i nećete nešto puno uživati. I steći ćete pogrešan dojam o ovoj vrsti mesa ukoliko nije spremljeno na pravi način.
Dakle sprema se najčešće gulaš od zečetine. Jedan od najpoznatijih je Hasenpfeffer.
Nijemci tradicionalno pripremaju gulaš od marinirane zečetine po imenu Hasenpfeffer, koji u prijevodu označava paprenog zeca.
Priprema se od marinirane zečetine a osim nje mogu se na ovaj način pripremati i druge vrste mesa sa malim udjelom masnoće.
Bitno je napomenuti da se gajeni zec sprema brže i lakše od divjači. Ako ste u mogućnosti nabaviti zeca iz uzgoja, olakšat ćete si posao.
zečetina
Ukoliko ćete ga pak peći u rerni, dobro zapamtite da zečetina ne smije da se isuši. Dakle svako malo meso polijte sokom iz tepsije a ako vidite da je sok ispario, dolijte malo vode. I tako dok se ne ispeče pokapajte meso s gornje strane ukoliko želite da uživate u deliciji.
Što se tiče divljači, lovci se drže toga da zecu ne treba nikakav pajc. Po priči jednog vrlog lovca, zeca nakon čišćenja, guljenja i šta već s njim rade, staviti u vodu. U vodi se drži 48 sati, voda se mjenja svakih 12 sati. Izvući će krv i meso će ostati čisto i ružičasto. Iz vode se vadi 4 sata prije spremanja ručka, posuši se suhom krpom i dalje priprema po receptu.
Odlučite sami koji bi način najprije isprobali. Moj savjet je gulaš. Već mi miriše u skoroj budućnosti.
Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.