Žalfija ili Kadulja

Žalfija ili Kadulja je samonikla biljka intezivnog mirisa i okusa. Ne samo da je ljekovita nego je i u kuhinji dobro došla

Žalfija ili Kadulja “Salvia nemorosa” je otporna zeljasta trajnica porijeklom iz šireg područja srednje Europe i zapadne Azije. Šumsku kadulju (Salvia nemorosa) prvi put je opisao Carl Linnaeus 1762. godine i dao joj ime ‘nemorosa’ što označava tipično stanište biljke odnosno da se uzgaja u šumarcima ili šumama.

To je atraktivna biljka koje se lako uzgaja i razmnožava. Njezina široka rasprostranjenost, duga povijest i lakoća s kojom su nastale razne sorte i hibridi stvorili su i probleme u jasnom identificiranju hibrida i njihov odnos sa šumskom kaduljom.

Njena ljekovita svojstva su svima dobro poznata. Odličan način borbe protiv upalnih stanja ždrijela i usne duplje je upravo čaj od žalfije. Takođe se preporučuje za smirivanje kašlja, pomaže kod liječenja upalnih stanja crijeva, želuca i žuči.

Žalfija ili Kadulja

U kulinatstvu je manje primjenjiva kod nas ali uvijek postoji momenat kad se odlučimo da je uvrstimo u naša jela i njom obogatimo okus jela. Tako se preporučuje naročito kod spremanja pileće jetrice.

Umjesto origana probajte suhu žalfiju posuti po pečenoj pizzi. Dodaje se i u marinade za ribu. Obogaćuje ukus teletine, dodaje se u jela od piletine i divljači, ublažava miris jagnjetine. Kadulja prepržena na puteru je izvrstan umak za tjestenine.

Zbog jakog aromatičnog, sladunjavog svojstva treba biti oprezan u doziranju a naročito ne pretjerivati u kombinaciji sa drugim začinima.

UPOZORENJE: Ne preporučuje se dojiljama da piju čaj od žalfije jer smanjuje laktaciju. Takođe se ne preporučuje oboljelima od epilepsije jer sastojak “tujon” može izazvati napade.

Šumsku kadulju možemo razmnožiti sjemenom sredinom proljeća ili reznicama. Bazalnim reznicama uzetim u proljeće ili rano ljeto, ili poluzrelim reznicama u kasno ljeto ili jesen. Kod reznica bitno je da se ne koriste one sa cvijetom jer će ukorjenjivanje biti teže. Zato je najbolje ukloniti cvijet i spriječiti da se razvija novi dok se biljka posve ne ukorijeni.