Nož u kuhinji, koji koristiti i kada

Nož u kuhinji, koji koristiti i kada tj. za koju priliku

Većinu radnji u kuhinji započinjemo upotrebom noža.

Kako bi sebi olakšali i ne mučili se sa velikim ili premalim sječivima, obratimo pažnju na slijedeće:

– NOŽ ZA GULJENJE I ČIŠĆENJE, malo sječivo 7-10 cm dužine, lagano za držati i praktično, sa izraženim špicastim vrhom, za guljenje voća i povrća.

– MALI PRAKTIČNI NOŽ, sječivo oko 13 cm, koristi se za skoro sve radnje, oko voća i povrća, rezanje mesa ili hljeba.

– NOŽ ZA HLJEB, sječivo je narezano ili kombinacija narezanog i ravnog sječiva, olakšava rezanje hljeba bez gnječenja ili mrvljenja, pogodan i za rezanje paradajza

– NOŽ ZA MESO, oštica dužine 20-25 cm, nazubljena ili glat sa izrazitim špicastim vrhom, pogodna za odvajanje mesa od kosti.

– MESARSKI NOŽ, jako, debelo, črsto i zakrivljeno sječivo, pogodno za rezanje velikih komada mesa ali i kostiju, znano kao “satara”.

Zatim imamo noževe za rezanje različitih vrsta sireva, za rezanje paradajza itd.

Nož mora biti izrađen od kvalitetnih materijala, kako sječivo tako i drška. Udobnost je takođe neophodna, da “leži” u ruci bez smetnji i da je pogodan za više različitih radnji.

Noževe perite ručno, nikada ih ne stavljate u ključalu vodu da probate da li je nešto kuhano, jer time tupite oštricu. Ukoliko ih perete u mašini za suđe, odmah nakon završetka ih prebrišite kako ne bi vremenom korozirali.

U mašinu ne stavljajte drvene, ljepljene noževe koji će usljed visokih temperatura da se razdvoje. Naravno, ukoliko ste u mogućnosti, najbolje je kupiti noževe koji ne hrđaju i koji se ne tupe.