vrste paprika

Vrste paprika – Danas se u svijetu uzgaja na stotine vrsta paprika, ovisno od primjene i potražnje. Puno je vrsta hibrida pa tako imamo sojeve otporne na viruse, prema dužini vegetacije, prema vrsti primjene, tipu rasta.

Na našim prostorima najzastupljenije su slijedeće vrste:

Paprika rog ili „roga“ – ustvari radi se o sorti paprike zvane kapija paprike ali zbog svog izgleda koji podsjeća na rog ova sorta je najpoznatija kao paprika roga. I roga ima raznih vrsta, svako podneblje uzgaja svoju. A zajedničko im je to da su apsolutno nezamjenjive u ajvaru, za filetiranje u kiselu zimnicu, za pečenje i zamrzavanje. Obavezno isprobajte pinđur, ljutenicu, pohovane paprike punjene feta sirom. Mnogo raznih recepata od jedne sorte i ne zna se koji je ukusniji.

paprike

Babura je takođe jedna od najzastupljenijih sorti. Uzgajaju se razni hibridi ali naše domaće uglavnom su namjenjene za svježu upotrebu, za zimnice, sataraš, dolme. Domaća paprika nije jednoobrazna, njen oblik varira. Bitno je obratiti pažnju da je svježa, glatke svijetle kožice. Peteljka mora biti zelena.Ispžite paprike i dodajte malo vrhnja. Uz svjež, domaći paradajz imate fantastičan ručak.

Paprika „Somborka“ je najbliža baburi, blago je ljuta, kupastog izgleda.  Mesnata i sočna. Autohtona vrsta. Koristi se za punjenje i turšije.

paprike

Paradajz paprike ili „paradajzuše“ su obavezna zimnica u većini domaćinstava. Male okrugle paprike, mesnate i jako čvrste daju fanatastičnu zimnicu. Najbolje se slažu sa tanjirom graha u hladne zimske dane. Kako to dobro zvuči?! Obično su svjetlije žute boje ali se nemojte iznenaditi ako zaluta i koja crvena ili zelena.

Začinska paprika se uzgaja kao kultura sa ili bez kapsaicina. Većina kultivara uzgaja slatku papriku (bez kapsaicina), ona je tamnocrvene boje i namijenjene su za sušenje i mljevenje.

I na kraju idu feferoni. Mnogima je asocijacija na ljuto. Ali feferoni mogu biti i slatki. Posebna sorta naziva Capsicum frutescens se koristi za izrazito ljute soseve poput tabasco sosa. Karakteristična je jer na jednoj koljnici stabla rastu čak dva ploda, izuzetno sitna a ljuta.

feferoni

O značaju paprika za naše zdravlje i kako ih najbolje iskoristiti pročitajte ovdje.

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.