Vlasac začin koji se u sve mješa

Vlasac je višegodišnja biljka iz porodice lukova

Vlasac se može naći u prirodi ali i uzgajati u vrtu ili domu. Najlakše je kupiti već uzgojen u tegli i eventualno presaditi jer postupak dobijanja iz sjemena je vrlo zahtjevan i dugotrajan.

Ako se odlučite na vlastiti uzgoj, prilikom rezanja stabljike skratite je tako da ostane oko 1 cm iznad zemlje i iz nje će brzo niknuti nove niti. Preferirajte upotrebu svježeg začina a ako imate priliku nabrati veće količine, onda ga zamrznite ili osušite i dodajte u svoju varijantu domaće začinske mješavine.

Ukusom je mnogo blaži od luka pa se preporučuje u kuhinji za osobe koje ga nisu ljubitelji. Ako ga dodajete u kuhanje neka to bude pred sam kraj kuhanja jer duža termička obrada vlasca uništava njegovu aromu.

Vjerovatno ste vidjeli mliječne namaze sa dodatkom vlasca. Takav isti možete dobiti i u kućnoj varijanti, potreban vam je samo omiljeni kremasti sir, vlasac i so.

Vlasac se odlično slaže sa grahom, jelima od jaja, rižom, piletinom, skoro pa svim vrstama salata, a naročito se preporučuje kao dodatak krompir salati.

Vlasac

 

U ovom prilogu donosim vam i jedan recept sa vlascem.

Riječ je o laganoj verziji tartar-sosa, pogodnom kao dodatak pečenoj ribi:

 

  • 150 g grčkog ili sl. kremastog jogurta
  • 1 kašičica alkoholnog octa
  • 1 kašičica vlasca, nasjeckanog
  • 1 kašičica kapara, nasjeckanih
  • So i biber

Svi sastojci se lagano izmiješaju i sos je spreman.