Višnje

Višnje se s pravom mogu nazvati prirodnim analgetikom. Naime, samo 20 višanja ima istu učinkovitost kao jedan aspirin ili ibuprofen.

Osim toga jako su zdrave za osobe koje su podložne čestim upalnim procesima. Smanjuju i nivo holesterola i triglicerida. Čaša soka pred spavanje tjera nesanicu. Višnje su rijetko voće koje sadrže malatonin, prirodni hormon koji reguliše san. Pa će vam ta jedna čaša obezbjediti opuštajući i dugotrajni san.

Osim toga višnja je takođe ljekovita i u slijedećim slučajevima:

  • hrani i štiti mozak
  • smanjuje rizik od dijabetesa
  • pomaže kod bubrežnih smetni
  • pogoduje probavnom sustavu
  • potpomaže mršavljenju
  • smanjuje rizik od srčanih bolesti
  • pomaže kod upala mokraćnih kanala.

Osim ploda ljekovita svojsta imaju i peteljke te list. Od peteljki se priprema čaj za čišćenje bubrega i mokraćnih kanala od pijeska te kod bubrežnih bolesti. List se takođe koristi za čaj u svrhu ljepote, kod otečenih kapaka te u borbi protiov peruti.

U kulinarstvu su višnje izuzetno zahvalno voće. Od ploda višnje se prave sokovi, džemovi, kompoti. Koriste se za izradu umaka, spremaju se kao kandirano voće pa je kao takvo dostupno cijele godine.

Ukoliko se odlučite zamrznuti višnje za zimu, operite ih i bez peteljki poredajte na tacnu i zamrznite. Kad su smrznute istresite ih u plastičnu kesu i dobro svežite da ne poprime miris komore.

Najkvalitetniji oblik za konzumaciju jeste svježa višnja. Takođe sok od višanja je jako zdrav za podizanje energije, kod obilnih mjesečnica, za podizanje nivoa željeza u krvi.

Svježe i očišćene od košpi, višnje možete koristiti u pripremi sladoleda, savijača, u nadjevima za torte. Najpoznatija kombinacija jeste tamna čokolada i višnje, neodoljiva u pripremi bogatih torti. Možete ih takođe umočiti u otopljenu čokoladu i koristiti za ukrašavanje kolača ili torti ili jednostavno tako konzumirati.

Ova mesnata voćka zamamnog izgleda će se u skorije vrijeme pojaviti na tezgama pa iskoristite njene blagodati. Pripremite koju vrećicu i za zime.