Trešnje

Proljeće je u zaletu i uskoro će nam donijeti i predivne, neodoljive plodove trešnje, ogromnog drveta koje može narasti čak do 20 metara. Pa da malo ponovimo gradivo.

Plodovi se kreću od bijele do tamno bordo boje, skoro pa crne. S bojama se mjenja i sastav te ljekovitost samog ploda. Tamniji plodovi su zdraviji i bogatiji nutrijentima dok su bijele i žute trešnje bogatije vodom.

Trešnje su bogate mnogim vitaminima a obavezno treba spomenuti da su odličan izvor  vitamina A, B1, B2, B3, B6, C  te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) te nešto proteina i ugljikohidrata.

Sadrže i do 20 puta više vitamina A od borovnica i jagoda pa su odlične za vid i zdravlje naših prozora u svijet.

S obzirom na obilatost antioksidansa trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala, koji svojim djelovanjem višestruko štete ljudskom organizmu.

Trešnje pomažu kod upalnih stanja, čuvaju srce i kosti, čiste bubrege, povoljno djeluju kod alergija, smanjuju nervozu i razdraženost.

Odličan su suborac u borbi protiv suvišnih kilograma. Imaju vrlo malo masnoća, niskokalorične su a zahvaljujući pektinu daju osjećaj sitosti. Smatra se da antocijanini iz tamnih trešanja mogu smanjiti količinu masnih naslaga na stomaku te sniziti razinu holesterola i šećera u krvi. Dakle navalite na tamne trešnje jer one su prijatelj vašeg tijela i zavidne linije.

Takođe potiču proizvodnju kolagena i smanjuju menstrulane bolove. Pomažu u nastojanju da se izborimo sa znacima starenja kao što su celulit, bore, suha koža. Zato ih maksimalno iskoristite.

Trešnje najčešće dospijevaju krajem maja, ovisno od temperatura. Kupujte ih sa peteljkama, po mogućnosti bez oštećenja kako i ostale ne bi počele truhnuti. Birajte  plodove čvrste i sjajne kožice. Perite ih neposredno pred konzumiranje a u frižideru mogu stajati nekoliko dana.

Ukoliko imate puno domaćih trešanja možete ih iskoristiti i od istih napraviti zimnicu. Pa tako imamo konzervirane trešnje u kompotu, džemove, osušene trešnje bez peteljke, poznato je i alkoholno piće trešnjevača. Takođe ih možete zamrznuti tako što ćete ih bez peteljke poredati na tacnu i staviti u komoru. Kada se smrznu prebacite ih u plastičnu kutiju ili kesu. Zimi ih možete koristiti u kompote.

Svježe trešnje koristimo za kolače, štrudle, sladolede, mousse, umake ili jednostavno umočene u otopljenu čokoladu pa kao takve možete ili jesti ili njima ukrasiti omiljenu tortu.

Mnoge su blagodati ove prelijepe mesnate voćke pa je šteta ne iskoristiti ih maksimalno i poboljšati stanje svog organizma.

Obratite pažnju prilikom davanja trešanja djeci. Ali i odrasli trebaju znati da košpice sadrže cijanogene glikozide, jedinjenje koje može ugroziti vaše zdravlje dovodeći do trovanja. Simptomi trovanja su glavobolja, vrtoglavica, nervoza i povraćanje. Dakle par košpica je ok ako se desi slučajno ali sve preko toga je rizično.