temeljac osnova za zdravu supu

Vrlo je teško izvući samo osnovno o temeljcu. Važno je i ono za zdravlja a važna je i njegova uloga u poboljšanju okusa.

Postoji više vrsta temeljca: pileći, juneći ili teleći, riblji ili povrtni. Nekako nam je teleći najbliži, predpostavljam da ga svi često kuhamo pa ćemo malo više o njemu.

Šta sve zdravo izađe iz kostiju ne bi vjerovali. Nazivi bi nas zbunili ali treba spomenuti da su izuzetno zdravi i glukozamin i želatin i sve ostalo. Šteta što se temeljci skoro i ne spremaju jer njihova jednostavna zamjena u vidu kocke je svima i lakša u jeftinija i dostupna u svakom momentu. Ali nikada neće biti ni blizu zdrava kao pravi domaći temeljac.

Za teleći temeljac nam treba oko 2 kg telećih kostiju, koljenica ili ostataka mesa koje nećemo iskoristiti. Sve sastavimo u tepsiju, narežemo povrće okolo (luk na krupno, mrkva, celer) i stavimo oko 30 minuta u vrelu rernu da se peče. Potom sve prebacimo u lonac, zajedno sa masnoćom koja je puštena. Dodamo 4 litra vode i zelen (peršun, stručci celera, majčina dušica, 1-2 lovorova lista) i stavimo da proključa. Čim proključa, smanjimo temperaturu i kuhamo sve zajedno naredna 4 sata.

Da, traje malo duže ali isplati se. Kad provri, pojavit će se pjena koju treba ukloniti kašikom.

Ako idemo sa varijantom bez pečenja, onda se preporučuje da se kosti potope u vodu sa malo jabučnog octa i ostave oko sat vremena prije kuhanja. Ocat će izvući više minerala iz kosti i time pojačati vrijednost temeljca.

Kad se ohladi, na vrhu će se uhvatiti masnoća koju treba odstarniti.

Ovo je neka srednja varijanta kuhanja. Pravi koncentrat se dobije kuhanjem i do 12 sati a neko ide i do 24 sata.

Najlakša varijanta je ona koju ja upražnjavam. Raskuham koljenice dok meso ne spadne samo s kosti. Sve fino procijedim, meso dodam u vodu i sve podijelim u porcije, ohladim i u zamrzivač. Povrće dodajem svježe kad kuham supu. Takođe, meso koje dođe na koljenici možete i zapeći u rerni, mmmm da prste poližete.

– Ako pravite srednju ili težu varijantu, ne solite temeljac. Solite samo ovu kraću varijantu kuhanja.

– Skidajte pjenu s vrha prilikom kuhanja.

– Masnoću s vrha bacajte.

– Nikad ne bacajte kosti dok iz njih ne izvučete srž i sve želatinozno s njih jer to je prava riznica zdravlja.

– Dio sa pečenjem u rerni nije obavezan, samo daje ljepši ukus temeljcu.

Ako još niste prijavite se na YouTube kanal kuhaj i pecii pogledajte sve video recepte besplatno.