Tahini pasta je proizvod preprženog mljevenog sjemena susama sa dodatkom ulja. Može se praviti od oguljenog i neoguljenog sjemena, s tim što je pasta od neoguljenog sjemena bogatija nutrijentima.

Radi se o izuzetno zdravom namazu, bogatom mnogim vitaminima i mineralima, antioksidativnog svojstva sa velikim udjelom aminokiseline metionin, izuzetno važne u čišćenju jetre od toksina. Bogatstvo vitamina B i veliki procenat željeza nam daju izvrsnog borca u borbi s padom imuniteta. Nephodno je spomenuti obilatost vitamina E, magnezija, omega 3 i omega 6 masnih kiselina i mnoge druge vitamine i minerale. Jača rad štitne žlijezde, čuva srce i krvne sudove, štiti mozak, jača crvena krvna zrnca, kožu.

Tahini pasta je zahvalna iz mnogo razloga. Kako njena ljekovita svojstva tako i široka upotreba u kulinarstvu daju jednu izuzetno vrijednu namirnicu. Dostupna je u svim većim trgovačkim centrima.

U kuhinji se koristi i kao zamjena za neke druge paste, npr namaz od kikirikija. Razlog je jednostavan, svi koji su alergični na orašaste plodove mogu naći utjehu u ovoj fanatastičnoj kremi od susama, naravno uz dozu opreza. Ali treba voditi računa o kalorijama, jer pasta je jako kalorična. Samo dvije kašike paste sadrže 200 kalorija. Svoju široku primjenu nalazi u vegeterijanstvu i veganstvu, kao i u sportu, kod rekovalescenata, dijabetičara i djece.

Zbog svog jedinstvenog okusa dopušta kombinaciju sa skoro svim jelima na našoj trpezi. A najpoznatije jelo sa tahini pastom je humus, čiji je neizostavan dio. Kombinacija sa medom daje energetsku bombu za jačanje imuniteta i u borbi protiv anemije. U kašiku meda dodajte kašiku tahini paste, promiješajte drvenom kašikom i konzumirajte odmah.

Može se takođe kombinovati i sa domaćim pekmezom od jabuka. Ukoliko dodate i mljevene sjemenke orašastih plodova te suho voće dobijate fantastičnu poslasticu za djecu koja se bore sa čestim prehladama, anemijama, virusima po vrtićima i uopšte za sve kojima treba snage i energije u svakodnevnom radu.

Otvorenu pastu držite u staklenoj posudi u frižideru. Ukoliko se dešava da se pojavi ulje na vrhu, ne brinite. Promiješajte i konzumirajte dalje.