Sumak

Sumak je nezaobilazni začin istočnjačke kuhinje. Bobice su predivne rubin-crvene boje a rastu na grmovima istoka i Mediterana.

Što je nadmorska visina uzgoja veća to je plod kvalitetniji. Bobice ploda se koriste suhe. Mogu se potopiti u vodu 30 minuta pa iscijediti preko salata kao dresing, upotrijebiti za marinade ili u osvježavajuće napitke. Uglavnom se koriste grubo ili fino mljevene bobice. Cijele bobice se mogu održati i godinu dana dok se prah može sačuvati do šest mjeseci u staklenoj teglici na tamnom i suhom mjestu.

Sumak kao začin nema poseban, specifičan ukus. Jedino mu se može pripisati kiselost te se zbog toga u istočnjačkoj kuhinji koristi za začinjavanje salata, ribe, za premaze za piletinu itd. Sumak ustvari izvlači iz ostalih namirnica ono što one imaju ponuditi, poput soli. Koristi se još u varivima, pilećim jelima, kebabima.

U kombinaciji sa jogurtom i svježim začinima daje fantastičan dip ili čak prilog. Koristi se u kombinaciji sa drugim začinima i za mariniranje janjetine. Sumak se najčešće posipa nakon kuhanja kako ne bi izgubilo svoja svojstva.

Odlično se slaže sa mnogim začinima kao što su susam, korijander, origano, majčina dušica, bijeli luk itd. Bitan je sastojak za'atar začina.

Ono što su limun i limeta za zapad, to je sumak za istok. Samo prstohvat ovog divnog

Sumac1
Sumak

začina obogatit će jelo ne samo osvježavajućom notom nego i prekrasnom bojom.

Međutim, osim u kuhinji sumak je poznat i kao ljekovita biljka. Naime smatra se da ima čak četiri važna dejstva a to su: antigljivično, antivirusno, antioksidantsko i antiupalno. Bogat je C vitaminom te proteinima, vlaknima i mineralima.

Ako naletite na ovaj začin nemojte ga zaobići. Kupite i pripremite rižu, za'atar, ribu… Nećete se pokajati ukoliko preferirate osvježavajuću notu jela.