Suhi grašak, bobice koje dižu energiju, idealne za zimska variva.

Mnogi izbjegavaju kuhanje osušenog povrća zbog dugotrajnosti samo procesa. Međutim, to nije dovoljno dobar razlog zašto ne uvrstiti u kuhinju, barem zimi, suhi grašak. Suhi grašak je izuzetno vrijedna namirnica, bogata proteinima, ugljikohidratima i mastima. Preporučuje se za ishranu djece kao obrok nakon škole ili treninga radi podizanja energije.

Dobija se sušenjem potpuno zrelih zrna graška. Nema ukus kao svježi grašak. Malo je intezivniji ali se može ublažiti raznim varijacijama i dodacima jelu ovisno šta preferirate.

U Italiji je vrlo priznata namirnica i najčešće se sprema sa šunkom ili slaninom. U Libanu se sprema sa povrćem i dodaje mu se prepečeni hljeb. Za neke od recepata kliknite na rubriku RECEPTI – „supe i čorbe“ i potražite recept po svom ukusu.

Priprema je malo duža nego kod običnog graška. Obično se natopi naveče u šerpu vode, poput graha. Tek sutradan starta priprema. Ovisno od jela, najčešće se prvo obari kako bi se skinule ljuske koje isplivaju na površinu. U libanskom receptu se kuha odmah, zajedno sa povrćem.

Po svojoj želji ga nakon kuhanja možete izblendati i dobiti fantastičnu krem-čorbu ili jednostavno konzumirati kao varivo. Možete ga dodati u maloj količini da vam zgusne neko drugo varivo s tim da računate da mu treba 1-1.5 sat da se skuha. Možete od njega napraviti i pire (sa dodatkom masnoće, npr kockica putera) i servirati kao prilog uz sočan komad mesa.

Zrna su mu obično popolovljena. Najčešće se nalazi po većim trgovinama, zajedno sa grahom i lećom.