Šta je to pekmez od jabuka
Foto, kuhaj i peci

Pekmez od jabuka – Često ste na mom YouTube kanalu mogli naletiti na recept u kojem koristim domaći pekmez od jabuka. Prvo da definiramo taj pojam.

Dakle, radi se o tečnoj do srednje gustoj supstanci napravljenoj postupkom cijeđenja a potom i ukuhavanja soka od jabuke, bez dodataka šećera ili drugih zaslađivača. Dakle, prirodan i čist pekmez, najčešće tamno bordo do crne boje. Može biti kiseo ili sladak, ovisno koje jabuke su cijeđene ali moraju biti zrele. Stari su govorili da je bolji i jači što duže stoji, sazrijeva. U to sam se i sama uvjerila. Ne zahtjeva posebno skladištenje, neka je tamno i što dalje od izvora toplote.

Pekmez je izuzetno zdrava namirnica. Sadrži visoku koncentraciju željeza i C vitamina, kao i drugih vitamina i minerala. Kao takav, preporučuje se u liječenju anemije. Postoji jako puno recepata i kombinacija koje pospješuju rad pojedinih organa i čišćenje cijelog organizma.

Evo jedan primjer. Pekmez i tahin pasta, fantastična kombinacija za jačanje imuniteta i krvne slike. Takođe se kombinuje sa suhim sjemenkama i kandiranim voćem pri čemu dobijemo izvrsnu vitaminsku bombu. Koristi se u kuhanju bundeve, u nekim vrstama pita, u kompotima ili jednostavno, kako to ja imam običaj kada je hljeb vruć, umočiti pekmez sa malo kiselog vrhnja ili domaćeg kajmaka. O hurmašicama sa pekmezom je suvišno pričati. Eksplozija ukusa.

Neophodno je naglasiti da postoji i pekmez od kruške, takođe izuzetno ukusan i zdrav.

Prije, u davna vremena kada tehnologija nije bila ovako napredna, pekmez se dobijao tučenjem jabuka na stupi i cijeđenjem na torkulji, drvenim spravama koje su sada teško dostupne igdje.

Jako dugotrajan i težak posao, uzima mnogo vremana, snage. Ali iz svega toga izađu te dragocijene kapljice koje su svima bile jako primamljive, nije se moglo dočekati da mješanjem ugledamo dno oooogromne šerpe ili kazana u kojem se taj sok kuhao. Pa kad „savri“ tamo nekada pred noć, što bi bio znak da je dovoljno gust i spreman za flaširanje, mi mladi popadali od mješanja, stari su već u kući, jedva gledaju na oči. Danas je to sve zamijenila mašina, nema te čari više.

Jako sam ponosna što sam imala priliku prisustvovati i učestvovati u pripremi pekmeza, daaaavno u prošlom vijeku. Od branja jabuke do serviranja na tanjiriću.

Danas ovu dragocijenu namirnicu redovno dobijam od rodbine, i dalje dobiven na taj starinski način. Imam tu neku ludu sreću.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.