soda bikarbona u kuhinji- kuhaj i peci

Iako imaju istu funkciju soda bikarbona i prašak za pecivo se ne mogu koristiti u istim receptima.

Razlog je slijedeći. Soda bikarbona nema dovoljno kiselosti kao prašak za pecivo, pa se u spremanju tijesta mora dodati par kapi limunovog soka ako želimo da tijesto dobije na volumenu.

Ona daje malo gorkast ukus koji se može neutralizirai ako u tijesto dodamo mlaćenicu, sirutku. U tom slučaju u to tijesto ne ide mlijeko nego par kapi limuna.

Soda bikarbona ima tri do četiri puta jače dejstvo od praška za pecivo pa u pripremaju tijesta smanjiti njenu količinu. Obično na čašu brašna ide 1/4 kašičice sode bikarbone ili 1 kašičica praška za pecivo.

 Sodu biakrbonu koristite ako vam je umak od paradajza prekiseo ili ako želite skuhati grah brže nego inače, prilikom prokuhavanja dodajte malo sode bikarbone, potom ga isperite i dalje kuhajte po svom.

 Omekšajte meso koje vam se čini tvrdo tako što ćete ga s obje strane namazati sodom bikarbonom i ostaviti u frižider 3-5 sati, dobro isperite i dalje pripremajte po želji. Meso će se topiti u ustima.

 Sigurno ste primijetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju toliko muke da vam prisjedne jelo.

Da bi izbjegli takva neugodna iznenađenja,dok se kuhaju u vodu dodajte kašičicu soda bikarbone. Starija jaja su više lužnata i zato se ogule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno manje su lužnata pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona će povećati lužnatost i kasnije ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

 Soda bikarbona je efikasno sredstvo u borbi protiv miomirisa na rukama koje ostavlja luk.Istrljajte sodu među rukama i isperite. Takođe pri ručnom pranju suđa dodajte sode u vodu da koža ruku zadrži mekoću i elastičnost.

 Soda bikarbona koristi se i kao prirodno sredstvo za pranje voća i povrća. Namočite voće i povrće u vodi u koju ste dodali dvije do tri kašičice sode bikarbone i ostavite da tako odstoji. Isperite nakon pola sata i vaše voće i povrće će biti očišćeno od štetnih pesticida.

 Zagorenu tavu namočite desetak minuta u mješavini vode i sode bikarbone pa potom operite.

 Odlična je za pranje frižidera i zamrzivača. Ako u frižideru držite posudicu sa sodom bikarbonom, i povremeno je promiješate, neće biti neprijatnih mirisa. Sodu mijenjati na svaka dva mjeseca.

 Ako na dno kante za smeće sipate malo sode bikarbone, pa onda stavite vrećicu, ona će upiti neprijatne mirise.