Šljiva, iako se smatra previše običnom, je ustvari supervoćka. Vrlo rasprostranjena i izuzetno zdrava, donosi nam bogatstvo vitamina i minerala sa jakim antioksidativnim svojstvima u samo jednoj šaci voća.

Smatra se da samo 5 šljiva na dan čini čuda za naš organizam. Tako mala količina utiče na poboljšanje pamćenja i pojačava koncentraciju. O većim količinama da i ne govorimo. Mada uvijek i sve treba konzumirati u granicama. Takođe štiti srce, jača kosti, poboljšava i štiti probavni trakt, poboljšava zdravlje očiju te smanjuje nivo šećera u krvi.

Ova multivitaminska voćka posjeduje veliku količinu C vitamina koji ne samo da ima jaka antioksidativna svojstva nego i pospješuje apsopciju željeza, jača vid, bori se protiv virusa i alergija, održava kožu zdravom.

Limunska kiselina prisutna u šljivama otklanja umor te pospješuje rad jetre i probavnog sistema.

Šljive su bogate vlaknima neophodnim za zdravu probavu i brži metabolizam te se toplo preporučuju kod opstipacije (zatvora), naročito suhe šljive u kompotu.

Iako se preporučuje jesti svježe, takođe se preporučuje konzumirati i suhe šljive koje imaju šest puta više antioksidanata od svježe voćke. Samo jedna šljiva ima istu količini antioksidanata kao šaka borovnica.

S obzirom da upravo ovih dana dostižu svoj puni oblik i teksturu, iskoristite ih i napravite džemove, kolače, šljivopitu (za istu imate videorecept na stranici www.kuhajipeci.com).

Birajte na dodir mekane plodove sa zategnutom koricom. Izbjegavajte premekane ili uvehle plodove. Ukoliko ste u posjedu veće količine a ne da vam se praviti džem, zamrznite ih i za zimu imate plod koji možete iskoristiti u kompote ili kolače. Svakako ih maksimalno iskoristite dok su svježe, vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Jedno od najpoznatijih jela sa šljivama su knedle, dakle moguća je kombinacija i sa povrćem, u ovom slučaju krompirom. U slana jela se obično koriste suhe šljive i to kod obrade peradi, junetine i svinjetine. Ukoliko pravite dinstanu junetinu dodajte i koju suhu šljivu i saft će dobiti na punoći.

Odlično se slažu sa cimetom i muškatnim oraščićem pa napravite preliv za sladoled i imati ćete pravu deliciju pred sobom.