šafran saffron najskuplji začin na svietu

Šafran, zašto je tako skup?

Radi se o začinu koji se dobije od tučka livadske biljke iz porodice perunika. Da bi se dobio kilogram šafrana, potrebno je, vjerovali ili ne, oko 200 000 cvjetova, a svaki cvijet ima tri tučka. Ručno se odvajaju vrhovi tučka i zbog mukotrpnosti prikupljanja vrhova začin postiže nevjerovatne cijene. Pa tako 1 gram šafrana dostiže cijenu i do 30 eura.

Vrhovi se potom suše i melju. Sva sreća pa za jedno jelo ne treba više od jedne desetine grama ovog začina, otprilike četvrtina  kašičice. Koristi se u tako malim količinama radi svog intezivnog mirisa i blago gorkastog okusa.

Drži se na tamnom i hladnom mjestu i do 3 godine od datuma pakovanja.

Preporučuje se kupovati ovaj začin u vlaknima jer prilikom kupovine mljevenog može doći do prevare. Često se umiješa prah kurkume koji je iste intezivne žute boje ali ne daje istu aromu kao pravi šafran.

Šafran se dodaje u jela sa krompirom, piletinom, odlično se slaže sa paprikom, te se dodaje u supe od mesa i povrća. Poznato je tradicionalno talijansko jelo rižoto milaneze, riža sa šafranom, koja se poslužuje kao predjelo a može i kao prilog. Koristi se za bojenje tijesta i sireva.

Možda znate a možda i ne. Šafran se kod nas zove i kaćunak. Možemo ga uzgajati bez problema, lukovica se sadi u proljeće ili jesen, ne zahtjeva posebnu njegu. Traži sunčano tlo puno vlage. Lukovica košta oko 1 euro. Pa zašto ne probati uzgojiti bar za svoje lične potrebe?!

Ako patite od glavobolja, migrena ili vrtoglavice, pomoći će vam inhalacije vodenom parom sa ekstraktom šafrana.