Rotkva

Rotkva je slabo zastupljena na našoj trpezi. S obzirom na njena ljekovita svojstva trebalo bi je uvrstiti u ishranu naročito u zimskim mjesecima kada haraju virusi.

Na našim prostorima je zastupljena crna rotkva dok je bijela neizbježna u kineskoj i japanskoj kuhinji.

Crna rotkva je bogata kalijumom, kalcijumom, željezom, sadrži ugljikohidrate, celulozu, proteine te masti. Ima nisku energetsku vrijednost ali je vrlo hranjiva.

Njena najvažnija uloga jeste čišćenje disajnih puteva i žučne kese. Obavezno je uvrstiti kod problema sa bronhitisom, kašljem, tuberkulozom. Zbog celuloze koju sazdrži preporučuje se kod opstipacije (zatvora).

Pored svoje ljekovitosti, rotkva se najčešće koristi kao salata. Kombinuje se sa jabukom,  kiselim krastavcima, maslinama. Začinjava se maslinovim uljem ili se miješa sa pavlakom.

Prije upotrebe rotkvu narendajte ALI NE SOLITE jer posoljena rotkva postaje štetna. Ne ostavljajte pripremljenu rotkvu za kasnije jer otpušta toksine koji mogu narušiti zdravlje. Takođe stajanjem gubi svoj specifični miris i ukus a i ljekovita svojstva.

S obzirom da je vrlo teško probavljiva, preporučuje se što sitnije je izrendati ili čak samljeti u mikseru. Ne preporučuje se konzumacija u večernjim satima.

Za čišćenje organizma naribajte rotkvu, sveklu i mrkvu. Sok koji dobijete cijeđenjem držite u frižideru i konzumirajte po jednu kašiku dnevno.

Recept za disajne probleme:

– rotkvu operite i zajedno sa korom i korijenom narežite na tanke plohe, redajte u staklenu zdjelu red rotkve pa red smeđeg šećera, po mogućnosti samljevenog. Pokrijte čistom krpom i ostavite da stoji 24 sata. Sirup koji dobijete iscijedite u staklenu bocu sa hermetičkim poklopcem i držite u frižideru. Konzumirajte 5x dnevno dok ne prestanu simptomi kašlja i plućnih oboljenja.

I par riječi o bijeloj rotkvi. Japanci je zovu čistačem tijela jer snižava holesterol i trigliceride, topi kamenje u bubrezima, ublažava bronhitis, stimulira rad žuči te pomaže u varenju masne hrane. Zbog svog blagog ukusa dobro se ponaša u svim kuhanim jelima a možete je smiksati i sa jabukom te dobiti izvrstan smoothie.

Preporučuje se ženama da uvrste rotkvu u svoju ishranu jer obiluje mineralima i enzimima te time pospješuje podmlađivanje. Reguliše menstruaciju a i pojačava laktaciju kod dojilja.

UPOZORENJE: ne preporučuje se osobama sa upalom želuca, čirom na dvanaestopalačnom crijevu te osobama sa oboljelim bubrezima jer je kod njih rotkva kontraindikovana.