Rogač
Rogač

Iako svoje korijene vuče hiljadama godina unazad, rogač je i danas nezaobilazna namirnica u našim kuhinjama. Porijeklo mu je iz Sirije a sada se uzgaja i duž mediterana.

Pored svojih kulinarskih posjeduje i nekoliko izuzetno bitnih ljekovitih svojstava. Pa tako je neprikosnoven kod liječenja crijevnih bolesti a naročito dijareje i žgaravice. Zbog svog hipoalergenog svojstva daje se i dojenčadi već nakon šestog mjeseca života u slučajevima proliva i gubitka elektrolita. Takođe je veliki borac protiv osteoporoze, jača zdravlje kostiju i zuba, pomaže kod problema sa astmom, potiče iskašljavanje.

Veoma je bitno naglasiti da je izuzetno dobar kod regulisanja holesterola u krvi te visokog nivoa šećera. Jača imunitet te štiti srce i krvne sudove. Preporučuje se kod upornog povraćanja i hemoroida te u liječenju anemije.

  • Ukoliko dojenče ima proliv najbrži način regulisanja stolice je da se 15 gr rogača pomiješa sa pireom od batata.
  • Za čaj za odrasle će trebati 5 gr rogača i 100 ml vode, lagano prokuhati i ostaviti da odstoji jedan sat te piti 2-3 puta na dan svježe spremljen.

Izuzetno je bogat kalcijumom pa tako sadrži tri puta više kalcijuma nego čokolada. Bogat je A, B, ce i E vitaminima te željezom, manganom, selenom, bakrom, cinkom, fosforom.

Naravno kao i sve što unosimo u organizam i rogač ima svoj maksimum. Maksimalna doza unosa je 30 gr na 24 sata dok je kod djece smanjena na 10 gr. Iako se i sam bori protiv alergija, ukoliko primjetite nuspojave u vidu osipa obavezno se javite ljekaru.

U kulinarstvu je prepoznat kao zamjena za kakao od strane osoba koje su alergične na kakao. Takođe je zamjena za šećer jer je jako sladak pa time doprinosi nutritivnoj vrijednosti poslastice. Odlična je solucija za sve koji ne vole slatko pa tako mjenja med ili smeđi šećer. Pogodan je u veganskoj i bezglutenskoj ishrani.

Možete ga naći u prahu ili u mahuni. Obično se koristi prah koji možete naći u svim prodajnim objektima a nakon otvaranja obavezno ga čuvajte u staklenim posudama na hladnom i tamnom mjestu.

U industriji se koristi kao zgušnjivač ili stabilizator pa tako i u kućnoj izradi služi kao zgušnjivač prirodnih džemova bez konzervansa, u izradi kompota ili kao vezivna supstanca pri izradi tijesta.

Za sve koji izbjegavaju kofein, pržene i samljevene sjemenke će biti odlična alternativa za kafu. Njegov zamaman miris nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Brojne su slastice koje se mogu napraviti sa rogačem: pudinzi, griz, kuglice, kolači.

Zanimljivost:

Svaka sjemenka rogača bez obzira na mjesto uzgoja i uslove teži uvijek isto: 0.18 gr. U antička vremena sjemenke rogača su služile za vaganje zlata pa je i do danas ostalo vaganje zlata po istom principu. Jedan karat iznosi 0.18 gr zlata.