repa

 

Repa je niskokalorična namirnica koju trebate uvrstiti u ishranu ako imate problema sa kilažom. Otpušta štetne tvari iz organizma, djeluje kod prevencije mnogih vrsta raka te održava urednu probavu.

»Jedi bijelu repu pa ćeš biti lijepa«, kaže stara poslovica, koja možda objašnjava zašto su ljudi nekada odmah ujutro pili šolju zelene vodice od kuhane bijele repe da bi imali sjajne oči i čist ten. I listovi i korijen te biljke iz porodice kupusa (Cruciferae) od davnina koriste se u narodnoj medicini, a bogati su vitaminima i mineralima.

S obzirom da su listovi bogati kalcijem, željezom i bakrom te vitaminima A i C, od njih se priprema odličan tonik za pročišćavanje krvi, koji pomaže i čišćenju kože. Bijela repa sadrži malo ugljikohidrata, pa je pogodna za one koji žele smršavjeti.

 

repa

Bijela repa može se pripremati na mnoge načine, možete je bez problema kuhati na pari, u vodi te je pripremiti kao varivo ili ukusni nadjev. Najviše hranjivih sastojaka ipak će zadržati ako je pripremite u salati, i to potpuno sirovu. U slučaju da se odlučite na pripremu juhe od ove ukusne namirnice, uz korijen slobodno upotrijebite i lišće bijele repe.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.