Recept za imunitet, prirodni izvori zdravlja

Recept za imunitet, prirodni izvori zdravlja su nam svima na dohvat ruke. Samo se malo potrudimo, uzmeno i napravimo ono što nam treba, jer je najzdravije.

U hladnim zimskim danima, na prelazima prema proljeću i jeseni, osnažimo svoj organizam i pomozimo mu da se izbori sa virusima i prehladama. Sirup se može davati i djeci iznad jedne godine života.

 

Potrebno je:

  • 250 ml vode
  • 200 gr šećera (smeđi) – može i bijeli ako nema smjeđeg
  • 1 velika kašika sljezovog korijena
  • 1 velika kašika žalfije ili kadulje
  • 1,5 velika kašika lanenog sjemena
  • 1 limun veći
  • 1 korijenčić đumbira (otprilike veličine male hrenovke)
  • 2 velike kašike meda

PRIPREMA:

Limun staviti u vodu sa sodom bikarbonom da stoji najmanje sat vremena kako bi se očistio od svih bakterija i špricanja. Poslije ga dobro saprati mlakom vodom.

Potom limun sitno isjeckati i pomješati u zdjelici sa izrendanim đumbirom i ostalim sastojcima osim vode i šećera.

Šećer staviti da se karamelizira na laganoj vatri dok ne poprimi smeđu boju i jos malo kao da zakrćka. Onda istresti u taj šećer vodu pa onda sve ostale izmješane sastojke, osim meda. Sve promiješati i na skroz laganoj vatri kuhati jos pola sata. Kada e malo prohladi dodati med.

Ukoliko imate problema sa kašljem i šlajmom, onda u sastojke dodati i 2-3 lovorova lista. Gotov sirup procijediti i sipati u staklenu flašicu. Držati na sobnoj temperaturi i svaki dan po jednu mali kasičicu davati djetetu ili supenu kašiku za odraslu osobu.

Smjesa moze biti za nekih desetak do 15 dana taman toliko smije i stajati na sobnoj temperaturi. Ne praviti duple smjese nego kada je smjesa pred kraj onda praviti iduću.

Ovaj sirup sam, silom prilika, pravila nekoliko puta. Svaki put je davao odličan rezultat te ga, stoga, toplo preporučujem.

Nemojte da vam bude “mrsko” sakupiti sastojke, većina će vam ostati i za slijedeću turu. Svakako je zdraviji i isplativiji od kupovnih sirupa na bazi “ovoga i onoga”.