Raštika

Raštika je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Radi se o slatko-gorkastom, zeljastom, mediteranskom povrću.

Poznata je još od doba faraona a u današnje vrijeme, što se tiče naših prostora, najviše se uzgaja u Dalmaciji i Hercegovini. Podnosi ekstremne temperature pa joj ne smetaju uslovi kako morski tako i u hladnim predjelima. Stoga spada u biljke koje se lako uzgajaju.

Ova vrsta kupusnjače se po svom kvalitetu kreće iz krajnosti u krajnost, obje strane igraju u našu korist. Siromašna je kalorijama i izuzetno bogata vitaminima i mineralima. Važno je napomenuti da se po količini vitamina A nalazi pri samom vrhu nutritivnog lanca. Takođe sadrži velike količine kalcija i folne kiseline te se preporučuje u ishrani trudnica.

Raštika jača kosti, poboljšava zdravlje očiju, regulira krvni pritisak te štiti srce. Poznata je i po tome što snižava holesterol.

Što se tiče pripreme raštike za jelo važno je krenuti od kupovine. Biramo čvrste, zelene listove. Od raštike se samo listovi koriste za jelo. Idealno bi bilo ubrati svježu ali nemamo svi tu sreću. Stoga kada kupujemo na pijaci trebamo obratiti pažnju na listove i nipošto ne kupovati raštiku sa žutim tragovima ili uvelih listova.

list raštike

Prilikom pripreme raštika se ne smije prekuhati jer postaje gorka. Najbolje je pripremiti na pari ili kuhati na laganoj vatri u vodi ili sosu. Za neke vrste jela se raštika mora prethodno obariti kako bi se s njome moglo raditi. Takvo jelo su npr. sarmice ili japrak. 

sarmice ili japrak

Takođe od raštike možemo spremiti razna variva i supe. Mogućnosti su mnogobrojne, samo treba pustiti mašti na volju.

NAPOMENA: Raštika je bogata i flavonoidom maempferolom – to je jedan od flavonoida koji će pomoći ženama u prevenciji raka jajnika. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40% manje šanse da dobiju rak jajnika ukoliko unose dovoljno ovih flavanoida. Osim u raštiki, ovo možete pronaći i u zelenom čaju, luku, brokulama, poriluku i špinatu.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.