puter

Puter ili maslac je čvrsti mliječni proizvod koje se dobija uzburkivanjem svježeg ili fermentiranog kajmaka ili mlijeka sve do momenta kada se izdvoji masnoća iz mlaćenice.

Maslac sadrži mliječnu mast, proteine i vodu. Uglavnom se pravi od kravljeg mlijeka ali se može izraditi i od mlijeka ovce, koze ili bivola.

Na našim prostorima je tradicija da se svježe izdvojena masa mliječne masti, lupa u drvenoj napravi zvanoj stap. Tako se dobija mlado maslo (maslac). Njegovim topljenjem i stvrdnjavanjem dobija se maslo, koje je bezvodna mliječna mast, granulirane konzistencije, veoma ugodnog i prepoznatljivog okusa i mirisa. Za razliku od mladog masla (maslaca), koje se mora čuvati u zamrzivačima, maslo se nekada čuvalo na hladnom i tamnom mjestu (kao što su podrumi).

Apsolutno se ne može porediti niti je zamjenjiv sa margarinom!!! Margarin se dobija od biljnih masti, soli i emulgatora i samo mu mrvica fali da postane čista plastika. Sve vrste margarina sadrže opasni sastojak – trans masti. Ovo je najnezdravija vrsta masnoće i ima izuzetno negativan uticaj na zdravlje srca i opšte zdravlje.

Za razliku od margarina, puter je prava riznica zdravlja. Sadrži vitamin A i D, samim tim podmazuje krvne sudove. Tako su prije stari govorili. Iako je i prije bio skup, doktori su savjetovali roditeljima da ishranu pojačaju puterom ukoliko su djeca imala žuticu. Puter je naime ubrzavao liječenje žutice.

Bogat je antioksidansima. Vitamin A i E štite naše krvne sudove  na način da se bore protiv slobodnih radikala. Bogat je i selenom, po gramu ga ima više nego u haringama ili pšeničnom zrnu.

Važno je napomenuti da je puter bogat jodom te igra veliku ulogu u pravilnom radu štitne žlijezde.

 

puter

 

Maslac je u kuhinji nemamjenjiva namirnica. Koristi se u razna vrsta jela, za pripremu rižota vam treba obavezno kockica putera. Torte su mnogo ukusnije sa maslacem nego sa margarinom, neuporedivo.

Kreme za kolače su prozračnije. Supica je bogatija ukusom ako u nju na kraju dodate kockicu putera. Pita drugačije miriše ako je nakon pečenja malo premažete ovim mirisnim dodatkom.

Sa puterom pravimo i razna peciva, lisnate masne pogače. Napravite namaz sa puterom, bijelim lukom, malo soli, suhog peršuna (origano, bosiljak,…). Njime premažite kriške starog hljeba i zapecite desetak minuta u vreloj rerni. Oduševit ćete se novom grickalicom uz dobar film. Još ako je i društvo dobro, i gladno…

Provjereno dobar recept za dječije padove, a protiv „čvoruga“, jeste upravo kockica hladnog putera. Namazati mjesto udara kako bi spriječili da isto otekne. Lijepo je znati. Možda nekome pomognete.

 

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.