Proso

Proso je sjeme orašaste strukture i potiče sa prostora Afrike i sjeverne Kine. Iako je smatrano stočnom hranom, u poslijednje vrijeme doživljava proboj i kao namirnica u kuhinji. Zašto je to tako?

Naime, proso je izuzetno zdravo sjeme. Bogato je vlaknima, vitaminima B-kompleksa, manganom, željezom te magnezijem. Bitno je naglasiti da sadrži puno fosfora neophodnog za izgradnju zuba i kostiju. Međutim, ima visok glikemijski index pa treba obratiti pažnju na tu stavku.

Proso sadrži 15% bjelančevina te se kao takav preporučuje u vegeterijanskoj ishrani. Bitna stavka je da proso ne sadrži gluten te ga kao takvog mogu jesti osobe koje imaju intoleranciju na gluten.

S obzirom da pripada alkalnoj skupini namirnica, lako je probavljiv i preporučuje se za čišćenje crijeva i cjelokupnog organizma. Naročito je važan u ishrani trudnica, dojilja i osoba koje su često izložene fizičkom i psihičkom naporu.

Borac je protiv holesterola te čuva srce. Takođe se preporučuje kod čestih migrena. Zbog svog niskog glikemijskog indeksa poželjan je u ishrani dijabetičara. Takođe je veoma bitna žitarica za očuvanje zdravlja bubrega a zbog obilja vlakana se preporučuje u ishrani žena. Naime, vlaknasta ishrana smanjuje procenat dobijanja kamena u žuči koji se češće pojavljuje kod ženske populacije. I naravno, bitno je napomenuti da je i borac protiv raka dojke. U svakom slučaju bilo bi poželjno čim prije uvrstiti ga na naš meni.

Proso se preporučuje osobama koje koriste antibiotike upravo iz razloga što povoljno utječe na crijevnu floru i štiti probavni trakt.

Proso u kuhinji je izuzetno zahvalna namirnica za pripremu. Dovoljno je da ga prije upotrebe operete više puta u hladnoj vodi i kuhate otprilike oko 15 minuta u poklopljenoj posudi, potom sklonite s vatre i ostavite otklopljeno još 20 minuta. Na 1 šoljicu prosa ide 2.5 šoljice vode.

Ukoliko želite da vam je kremastije teksture onda prilikom kuhanja dodajite po malo vode. A ukoliko želite da je hrskaviji tada ga prethodno propržite na tavi par minuta, zalijte vodom i dalje kuhajte kako smo naveli.

Proso možete dodavati u sva jela, slana ili slatka. Ukoliko vam ostane skuhanog prosa možete ga iskoristiti u sve vrste salata, propržiti s povrćem ili ubaciti u mlijeko i med za doručak.

Pripremite deserte ili pudinge sa prosom, dodajte ga u omiljene supe i variva. Brašno od prosa je jako zahvalno jer se koristi za zgušnjavanje supa umjesto običnog, nezdravog bijelog brašna.

Za sve ljubitelje krem-supa preporuka je da na početku kuhanja stave proso jer će se do kraja pripreme jela proso raskuhati i dati supi potrebnu gustoću.

Kada rezimiramo gore navedeno dolazimo do zaključka da proso više nije samo stočna hrana nego je zaista jedna izuzetno vrijedna i zdrava namirnica. I kao takvog ga prepoznaju svi oni kojima je potrebna njegova ljekovitost i lakoća probave. Samim tim se probija i dobija svoje mjesto na našim policama.