Prokulice

Prokulice su lisnato povrće koje izgledom podsjeća na kupus. Potiče iz porodice kupusnjača. Bogate su vitaminima, mineralima, dijetalnim vlaknima, proteinima i antioksidansima. Sadrži značajne količine sumpornih tvari koje stimuliraju jetru da proizvodi enzime neophodne za detoksikaciju čime se smanjuje rizik od raka.

Prokulice spadaju u povrće sa najvećim izvorom K vitamina čiji adekvatan unos sprečava slabljenje kognitivnih funkcija. Zbog svog vitaminsko-mineralnog sastava pogodne su za održavanje zdravlja kože i očiju.

Važno je napomenuti da prokulice sadrže visok stepen goitrogena koji izazivaju oticanje štitnjače. Dakle osobe koje imaju problema sa štitnom žlijezdom ne bi trebali konzumirati prokulice bez prethodnog savjetovanja sa svojim doktorom.

Kod kupovine obratite pažnju da su listovi zeleni i neoštećeni sa spoljašnje strane. Korijen da bude svjež što je znak skorog branja. Ukoliko ste u mogućnosti, birajte organski uzgojene. Domaće prokulice nema potrebe namakati jer se namakanjem smanjuju njihova ljekovita svojstva. Ukoliko kupujete na pijaci a niste sigurni u porijeklo, tada ih nakon čišćenja i pranja potopite u slanu vodu na par minuta kako bi se odstarnile nakupine prašine i jajašca insekata.

Možete ih čuvati u frižideru i do 7 dana s tim da se dobro umotaju u kesu kako bi se istjerao vazduh. U frižieder ne stavljajte oprane prokulice jer voda ubrzava procese truljenja.

Što se tiče pripreme važno je naglasiti da je za prokulice sasvim dovoljno 5 minuta kuhanja na pari da budu spremne za konzumaciju. Svaki dalji proces može izazvat raskuhavanje čime ćete dobiti kašu a i većina zdravih sastojaka će se smanjiti ili uništiti. Takođe, prekomjernim kuhanjem se oslobađa sumporvodonik pa dobijamo neugodan miris mada su ugodnije za jesti. Takođe se gubi hlorofil čime prokulice postaju blijede.

Za 5 minuta kuhanja na pari prokulice sasvim dovoljno omekšaju spolja a unutra da ostanu blago hrskave. Tako spremljene su lagane za probavu.

Ukoliko se odlučite spremati ih u rerni tada ih prerežite popola, dodajte malo maslaca, soli, malo bibera i timijana. Takođe ih možete zaliti vrhnjem za kuhanje ili posuti maslinovim ulje, prezlom i parmezanom. Takođe, fantastičan obrok ćete imati ukoliko ih prethodno kratko obarite i zapečete sa raskuhanim mesom i mrkvom.

Svojom prelijepom bojom plijene pažnju i jago dobro izgledaju uz vaš omiljeni komad mesa. Posebno što su u svom izgledu i jako zdrave i ukusne.