smoothie jutarnji zdravi napitak shake

Ako pravite ovaj napitak evo nekoliko savjeta kako da to bude na pravilan način i uvjek svježe.

Ljubitelj ste ovog napitka i svakodnevno ga koristite ili planirate to činiti, pokušati ću da vam ukažem na par grešaka koje možda činite tokom pripreme, posebno se to odnosi na gubljenje vremena kod pripreme te pranja posuđa kasnije. Posebno biste trebali obratiti pažnju na slijedeće:

Ako koristite veliki blender puno vremena mogli biste uštedjeti ako pravite manje količine napitka, da to jednostavno radite u većoj čaši. Sve potrebne sastojke stavite u veliku čašu i sameljete štapnim mikserom. Sve ovo se lako pere pod mlazom vode.

Nemate vremena da ga pravite svako jutro, evo rješenja i za to. Napravite veće količine ovog napitka te ga sipajte u kalupe za mafine prekrijte folijom i jednostavno zamrznite. Tako možete napraviti da imate za cijelu radnu sedmicu, do vikenda i onda ih ponovo sebi pravite.

Koristite li svježe voće: za ovaj napitak ipak je bolje koristiti zamrznuto voće. Ako ga nemate u frižideru onda jednostavno uzmete kockice leda i prvo njih sipate u blender pa tek onda voće.

Miješate li voće sa ostalim proizvodima? Ako ne, probajte dodati malo jogurta ili kikiriki putera. Napitak će biti dosta hranjiviji.

Da ne biste svako jutro pripremali svježe namirnice, ako ste ipak pobornik ovog načina pravljenja, pripremite ih vikendom. Podijelite ih u plastične kesice za svako jutro po jednu. Ovako će vam biti pripremljeno i spremno za miksanje.

Ako perete blender tako što ga rastavljate svaki put razmislite da li je to potrebno. Probajte u njega usuti malo vode i deterdženta za suđe. Uključite ga da se sapere prljavština, isperite sapunicu. Pogledajte da li je nakon toga čist i spreman za ponovnu upotrebu.

Smoothie je odličan izbor za jutro ili kao međuobrok ko drži dijetu.

Ako vam je i jedan savjet pomogao bit će mi vrlo drago.

Evo i kako da napravite dva najjednostavnija smoothie-ja:

Banana smoothie

Sastojci za 2 serviranja – 4 dl:

  • 2 banane (zrele, mogu biti i s crnim tačkicama)
  • 2,3 dl malomasnog mlijeka ili jogurta
  • 4-5 kockica leda

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u čaše i odmah uživajte u banana smoothie-ju.

 

Smoothie od banane i voća

Sastojci za 2 serviranja – 4 dl:

  • 2 banane (zrele)
  • 2,3 dl malomasnog mlijeka ili jogurta
  • 100 g borovnica (može i smrznute)
  • 100 g kupina (može i smrznute)
  • 100 g malina (može i smrznute)
  • 2 cijele jagode (može i smrznute)
  • 4-5 kockica leda

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u čaše i odmah uživajte u ovom  mix smoothie-ju.

Posjetite me na YouTube kanalu kuhaj i peci i pogledajte sve video recepte.