Kuhaj i Peci

Prasa, praziluk ili poriluk je kultivisana biljka u bliskom srodstvu sa crnim i bijelim lukom, vlascem i drugim vrstama luka. Kako god da je nazovete prasa je jednako zdrava i jako bitna u našoj ishrani.

Naime, sadrži veliku količinu vitamina C, B6, folne kiseline, betakarotena. Obiluje eterčnim uljima bogatim sumporom.

Upravo samo prisustvo sumpora svrstava prasu u red namirnica u borbi protiv alopecije (gubitak kose). Takođe se koristi i kuhana prasa kao oblog kod uvećane štitne žlijezde. Prasa je bitna namirnica u olakšavanju respiratornih problema tipa kašlja, iskašljavanja, astme, upale pluća. Pojačava cirkulaciju krvi te samim tim pomaže kod upalnih stanja vena. Eterična ulja pomažu izlučivanju mokraće.

Sumpor je glavni krivac zašto je praziluk odbojnog mirisa. Međutim, s druge strane ne ujeda za oči kao druga vrsta luka. Prasa je samostalna namirnica, dakle nije začin. S obzirom da je bogata vitaminima i mineralima postaje vrlo bitna namirnica zimi kada je izbor povrća vrlo siromašan.

Praziluk se koristi cijeli, i zeleni i bijeli dio. Iako mnogi bježe od zelenog dijela, on sadrži duplo više vitamina nego bijeli dio. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju da je bijeli dio čvrst i čisto bijel. Zeleni dio treba da je tamnije zelene boje a listovi priljubljeni.

Ukoliko ne možete potrošiti sam praziluk koji ste kupili, odrežite suhe vrhove, dobro umotajte u prozirnu foliju ili veću kesu i odložite u frižider u ladicu za povrće.

Prasa se može pripremati na različite načine. Da li ćete je skuhati kao varivo sa rižom, zapeći u rerni, pripremiti s mesom, kao prilog, možda salatu, ili čak pitu, sve je do vas i vaših prohtjeva. Ali kako god da je spremite nećete pogriješiti. Učinit ćete dobro za svoj organizam.