peršun hrana i lijek za svako domaćinstvo

Peršun je vrlo ljekovita biljka koja je takođe neizostavna i u kulinarstvu. Kao lijek se koristi kod problema nadustosti, zadržavanja tekućine u organizmu, kod osteoporoze, čisti zidove krvnih sudova te je odličan laksativ.

Trudnice ne smiju koristiti peršun u ljekovite svrhe ali je dopušten u kuhanju.

Što se tiče kuhanja, peršun je neizostavan začin, bar u mojoj kuhinji. Obavezan je dodatak domaćoj supi i uvijek u kombinaciji sa mrkvom i celerom.

Peršun je biljka koja se u cjelosti može iskoristiti. Od korijena do lista. List zamotan u kesu može izdržati u frižideru do 3 dana ali najbolji način čuvanja je zamrzavanje. Ja lično operem i narežem veliku tepsiju ( više od pola kilograma), ostavim oko sat vremena da ispari dio vode i onda ga prebacim u plastičnu posudu i u komoru. Tako pripremljen stavljate direktno u jelo koje pripremate, bez prethodnog odmrzavanja.

Sušeni list i korijen izgube većinu korisnih supstanci pa se njihova primjena ne preporučuje.

Peršun je nezaobilazan u marinadi za ribu, u kombinaciji sa maslinovim uljem i bijelim lukom.

Dodaje se u sva variva, u mesne smjese za filovanje, njime se posipaju pečenja a izuzetno je efektan kao ukras pri serviranju, naročito francuski peršun.

Vrlo bitno je znati da se pešun dodaje na kraju kuhanja kako bi zadržao sve vitamine i minerale.

Čaj od peršuna za izbacivanje viška tečnosti iz organizma:

 – jednu supenu kašiku svježeg peršuna preliti sa 200 ml vrele vode i ostaviti da odstoji 10 min. Piti ga tri puta dnevno prije obroka a ako želite dodati med i limun da poboljšate okus, tada sačekajte da se još ohladi kako navedeni sastojci ne bi izgubili ljekovita svojstva.