Pastrnjak, ljekovito-začinska biljka

Pastrnjak je začinska biljka ljekovitog svojstva. Vrlo lako se zamijeni za peršun ali su im sastav i ljekovita svojstva vrlo različita. Ukusom najviše podsjeća na celer.

I pastrnjak se sastoji od korijena i lista i oboje se koristi u kulinarstvu. Na tržnicama se može naći u jesen i zimu. Koristi se za sva jela a najbolji ukus daje domaćim supama. Potrebno ga je čuvati na hladnom mjestu dobro zamotanog kako ne bi širio miris na okolne namirnice. Naime, pastrnjak je izuzetno bogat eteričnim uljima koja su zaslužna za neodoljivo mirisne supice.

Međutim zbog istih tih eteričnih ulja treba biti vrlo oprezan sa korijenom. Ne dodirivati ga znojnim ili mokrim rukama jer može opeći kožu. Takođe nakon upotrebe odmah oprati ruke jer može izazvati alergijsku reakciju.

Korijen se koristi identično kao i peršun. Mlade listove možete odmah koristiti sitno nasjeckane dok starije listove morate prethodno obariti jer imaju gorak okus. Ocijediti vodu u kojoj ste obarili listove te ih sitno nasjeckati i dalje upotrijebiti za kuhanje.

pastrnjak

Listovi pastrnjaka se super slažu sa rižom.  Takođe se može iskoristiti u varivu sa krompirom.

Treba naglasiti i ljekovita svojstva ove mirisne biljke. Naročito se tu ističe kalij. Stoga se preporučuje kod bolesti srca, jetre i pluća. A kod bolesti gdje dolazi do nakupljanja vode u organima te isti ne mogu funkcionisati u potpunosti tu je diuretičko sredstvo pastrnjaka jer stimuliše organe da izbace tečnost.

Naglasit ćemo i da je pogodan za liječenje grčeva u trbuhu, za jačanje krvnih žila, odličan je za poticanje probave ali i za skidanje temperature jer pojačava znojenje.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.