Paradajz je jedna od najvažnijih namirnica u našim kuhinjama. Neophodan je za pripremu mnogih jela kojima daje fantastičnu boju i pun, divan ukus.

Koristi se svjež, pečen ili kuhan. Od ove predivne namirnice možete pripremiti i samostalno jelo kao što je punjeni paradajz ili ga koristiti kao dodatak mnogim jelima. Može se konzumirati još dok je zelen i kao takav predstavlja jednu od vrsta ovog voća. Jer on jeste voće, interesantno zar ne?! Još su nam poznate jabučar, volovsko srce, cherry i šljivar.

Paradajz je neophodan za pripremu mnogih vrsta zimnice kao što su pinđur, ljutenica, sosovi raznih vrsta, tečne salate bez konzervansa i bez kuhanja. Svako podneblje ima svoj način pripreme i sitne male tajne koje svaki od tih recepata čine fantastičnim.

paradajz sos
Paradajz sos

Nezamislivo je napraviti paradajz-čorbu, šarenu dolmu, gulaš i mnoga druga jela bez ove namirnice. Jednostavno se izgubi smisao jela.

Sok od paradajza se preporučuje piti osobama koje imaju pojačano mokrenje ili piju tablete za izmokravanje.

Vrlo je zdrav jer je pun antioksidansa koji se zove likopen.

Likopen je biljni pigment iz skupine karotenoida koji pomaže u borbi s kancerogenim stanicama i djelotvoran je kod mnogih drugih bolesti. Ovaj snažan antioksidans štiti naše tijelo od slobodnih radikala i prijevremenog starenja. Naše tijelo ga ne proizvodi te ga moramo unositi preko hrane.

Zaslužan je za jarko crvenu boju ploda. Osim u paradajzu nalazi se i u drugom crvenom voću i povrću, poput crvene mrkve, lubenice i papaje, ali ne i u trešnjama i jagodama (za njihovu boju zaslužni su antocijani). Iako je po strukturi vrlo slična karotenoidima s aktivnošću vitamina A, ova se fitohemikalija ne pretvara u vitamin A u tijelu.

Likopen je  najvećim dijelom koncentrisan u koži plodova, a dokazano je kako koža sadrži čak pet puta više likopena nego pulpa. Uspoređujemo li svjež paradajz i njegove proizvode, značajno veću koncentraciju likopena pronaći ćemo u pireu, soku i koncentratu nego u svježem plodu. Ta koncentracija može biti i do 50 puta veća u koncentratu. Za to je zaslužna toplina kojoj se izlaže.

Napravite domaći sos za pizzu:

S obzirom da je likopen topiv u mastima, najveći učinak na naše zdravlje ima ako ga jedemo na primjer u kombinaciji sa maslinovim uljem. Takvu kombinaciju ćete postići vrlo lako. Paradajz-pire pomješajte sa maslinovim uljem, dodajte suhi origano i prstohvat suhog bosiljka. Možete pridodati i mrvicu himalajske soli i imate spreman fantastičan sos za pizzu.

Kuhaj i Peci

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.