Osnovne razlike između gulaša, paprikaša, ragua i perkelta

Osnovne razlike između gulaša, paprikaša, ragua i perkelta će nas usmjeriti da definišemo sadržaj naše šerpice.

Veoma često smo u nedoumici da se jasno i precizno izjasnimo šta se to krčka u našoj šerpici. Stavili smo meso i nabacali nekog povrća. Nije ovo a nije ni ono. Pa da vidimo.

Gulaš ćete dobiti ukoliko skuhate približno jednaku količinu mesa i luka. Dakle kada se luk raskuha a meso dobije lijepu boju i omekša, dodajemo vode ili temeljca za supu, začine i eventualno pri kraju malo krompira ili noklice. Gulaš je rjeđi.

Paprikaš, kako i sam naziv kaže, je jelo koje u sebi sadrži meso i papriku, uz ostale dodatke po želji. Dodaje se mljevena slatka, dimljena  i ljuta paprika a po želji i komadići svježe. Obično se sprema sa mesom peradi ali može i ribom ili divljači. Gustoća paprikaša ovisi od priloga, ako ćete ga servirati uz tjesteninu onda treba biti gušći. Često ćete vidjeti paprikaš sa dodatkom krompira i mrkve, ništa neobično u našoj kuhinji.

Perkelt je gulaš ali dosta gušći. Dakle meso i luk kao osnovni sastojci uz minimalno dodavanje vode. Voda se dodaje postepeno i vrlo malo, dovoljno da se meso skuha. Meso je obično bez kosti dok kod piletine možete stavljati i cijele komade jer je meso na kosti ukusnije za razliku od suhoparnog filea. I naravno začini i povrće ukoliko želite. Moj omiljeni je pileći, sa malo krompira, fantazijaaa.

Ragu je opet sličan perkeltu ali mora sadržavati u sebi paradajz. Međutim, paradajz ne smije da dominira nego samo da da lijepu crvenu boju inače ćemo dobiti obični crveni sos a to ne želimo. Koriste se sve vrste mesa pa čak i mljeveno. Gust je i odlično ide uz tjesteninu. Ukoliko dodate veću količinu tekućine tada ćete dobiti ragu supu.

Kada sagledamo osnovne sastojke možemo zaključiti da je u osnovi isto. Razlika je u količini tekućine i začinima. U biti gulaš, perkelt i paprikaš su jela mađarske kuhinje ali, kao i svako jelo, prilagođena našem podneblju i potrebama. Pa tako često uz meso možete naći i povrće kako bi se dobilo jače i bogatije jelo i time uštedilo vrijeme za pripremu priloga.