orasi, 5 komada protiv nesanice
orasi, 5 komada protiv nesanice

Orasi, 5 komada protiv nesanice??? Kako? Šta su to orasi? Kako im i samo ime govori, orasi spadaju u orašaste plodove.

Smatra se da najstarije drvo  vuče korijene od prije 9000 godina sa područja Srednje i Male Azije a od davnina se uzgaja širom svijeta.

Orasi nisu samo predivan dodatak ukusnim kolačima. Orasi su izvor zdravlja koje možemo koristiti i kao sam plod te u mnogi slanim jelima, pripravcima za imunitet, za bolesti disajnih puteva.

Orasi, u odnosu na druge orašaste plodove, sadrže najveću količinu omega-3 esencijalne masne kiseline. Ove kiseline obezbjeđuju poseban benefit za naše srce i mozak. Orasi se povezuju i sa intelektom, svojim izgledom podsjeća na sam mozak. Smatra se da redovnom konzumacijom 30 gr oraha dnevno omogućavamo bolji protok informacija kroz mozak a samim tim i njegovo očuvanje od Alchajmerove bolesti.

U isto vrijeme ta malena količina oraha, 30 gr, zbog prisustva vlakana i proteina daje tijelu osjećaj sitosti. Smatra se da konzumacijom oraha smanjujemo obim struka. Takođe u isto vrijeme orasi nam služe za očuvanje srca, za smanjenje upala u organizmu, smanjuje se kolesterol, snižava krvni pritisak.

Osim nezasićenih masnih kiselina orasi obiluju magnezijem i fosforom koji čuvaju mišiće i koštanu masu. Takođe su dobar izvor željeza, mangana, selena, vitamina B, E i K.

Ukoliko patite od nesanice probajte svaku noć konzumirati 5 oraha. Osim što oslobađaju od stresa orasi čine i dobrobit za naš miran san.

A sada malo o onom slađem dijelu. Od davnina su najpoznatije i najbogatije torte rađene upravo sa orasima. Pa imamo Reform tortu, Vasinu tortu, Bajadera tortu itd. Osim u torte orasi se dodaju u mnoge kolače, u dresinge, slana jela, u preparate za jačanje imuniteta itd.

Ukoliko imate problema sa bronhitisom, upalom pluća ili drugim upalnim stanjima disajnih puteva pripremite slijedeći preparat:

– 250 gr putera (po mogućnosti domaćeg, u zamjenu može i kupovni sa minimum 82% mm)

– 200 gr mljevenih oraha

– 200 gr meda

Puter omekšati na sobnoj temperaturi a potom sve dobro sjediniti, prebaciti u staklenu posudu. Držati u frižideru. Svaki dan konzumirati po jednu čajnu kašiku ujutro i uveče prije spavanja.

Prilikom kupovine jezgre oraha obratite na boju i miris. Birajte svijetle, čiste jezgre. Po mogućnosti da budu polovice ili četvrtine. Miris treba biti blag. Ukoliko dugo stoje i neprikladno su skladišteni, orasi mogu da užegnu pri čemu ispuštaju vrlo težak i neprijatan miris.

Nakon kupovine orahe držite na hladnom i tamnom mjestu. Ukoliko nećete koristiti u skorije vrijeme, odložite ih dobrro upakovane u frižider ili škrinju.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.