hrana

Hrana – jeste li znali da postoji i ona za poboljšanje lošeg raspoloženja?

 

Hrana – stručnjaci preporučuju ovu za određeno raspoloženje pa možda se i nađete u nekom od savjeta.

 

Kada ste pod stresom

Hrana broj jedan koja popravlja raspoloženje je naravno, bez konkurencije, čokolada. Eksperti tvrde te je i naučno dokazano da čokolada, a naročito crna umanjuje hormone stresa.

Kada ste usporeni

Osjećate se demotivisano i letargično? Prije nego što posegnete za šoljom kafe može vam poslužiti i salata od špinata. Ona je puna folne kiseline koja će pomoći vašem tijelu da uspostavi ravnotežu i odmah će vas razbuditi. Ukoliko ne volite špinat onda su tu žitarice, pasulj, grašak i gljive koji su također dobri izvori folne kiseline.

Kada ste ljuti

Ukoliko ste zaista ljuti, skuhajte sebi zeleni čaj. On će vas odmah umiriti i pomoći vam da se koncentrišete i fokusirate. Zeleni čaj je inače i pun kofeina te će vam pomoći da se razbudite što lakše.

Kada ste razdražljivi

Razdražljivost je siguran znak da je vašem tijelu neophodno gorivo u vidu odgovarajuće kombinacije hrane. Jabuka s kikiriki puterom je sjajan izbor.

Kada ste tužni

Manjak vitamina D stvara osjećaj tuge jer ne proizvodimo dovoljno serotonina. Jedite žitarice s mlijekom i vrlo brzo ćete se osjećati srećnije jer će se povećati količina vitamina D u vašem tijelu.

Kada ste nervozni

U trenucima nervoze je najbolje da jedete losos. Omega-3 masne kiseline sprečavaju i liječe anksioznost, a takođe smanjuju bijes i razdražljivost.

 Kada ste u PMS-u

Žudnja za određenim namirnicama je potpuno normalna u danima pred menstruaciju jer vaše tijelo želi da poveća nivo serotonina. Jaja, žitarice i ćuretina će vam pomoći da zaboravtite na menstrualne bolove i loše raspoloženje.