Nekoliko dobrih savjeta za svaki dan šraroge

Nekoliko dobrih savjeta za svaki dan koje nam i nauka servira nije na odmet da znamo

 

Šparoge i nadutost

Nekoliko dobrih savjeta za svaki dan šparoge

Šparoge liječe nadutost i veoma su zdrave te sadrže mnogo hranjivih tvari važnih za zdravlje organizma. Ako vam se čini da ste naduti nakon svakog obroka pokušajte svojim jelima da ih dodajete i time riješite problem. Naime, one održavaju zdravlje probavnog trakta, sadrže probiotik te tako i na prirodan način balansiraju broj dobrih bakterija u vašim crijevima.

 

Origano je i antibiotik

Nekoliko dobrih savjeta za svaki dan origano kuhaj i peci

Origano je naime i prirodni antibiotik i sredstvo za iskašljavanje, sredstvo za širenje bronhija te je vrlo djelotvoran u borbi protiv grčeva. Svoja ljekovita svojstva pokazuje i kod upale sinusa, a posebno kod hronične grlobolje, upale uha, prehlade, gripe, viroze, dugotrajnih tegoba s nosom ali i kod upale mokraćnoga mjehura. Origano se može konzumirati i kao sušeni ili  kao svježi listić.

 

Budite sitiji od tamne čokolade

Nekoliko dobrih savjeta za svaki dan tamna čokolada

Samo jedan red tamne čokolade, a koja sadrži 70 posto čistoga kakaa, trebao bi da nam bude dio svakodnevne ishrane. Ova čokolada sadrži antioksidanse i polifenole. Teobromin, teofilin i kofein su aktivne supstance kakao praha koje djeluju na centralni nervni sistem. Naučno je dokazano da, ovako djelujući, smanjuju apetit i stvaraju osjećaj sitosti.

 

 

Uzimajte omega 3 svakodnevno

 Nekoliko dobrih savjeta za svaki dan omega 3 masne kiseline

Osnovne ili esencijalne masne kiseline neophodne su za obavljanje funkcija u tijelu, ali treba da znamo da one organski u njemu ne postoje, tj. naše tijelo ih ne proizvodi i zato ih treba unositi na dnevnoj osnovi. To možemo uraditi konzumacijom raznih namirnica npr. losos, tuna, sardela, orašasti plodovi, maslinovo i laneno ulje. Sve ovo pobrojano su najbolji prirodni izvori omega 3 kiselina. Naravno, omega 3 masne kiseline možete unijeti i putem raznih suplemenata koji se nude u apotekama. Ja ipak biram prirodno, a vi?

 

Jogurt u ishrani djece

Nekoliko dobrih savjeta za svaki dan jogurt

Naime jogurt u ishrani djece u prvoj godini života mogao bi zaštititi od razvoja ekcema i alergija otkrivaju najnovija istraživanja u tom polju. Obični punomasni, ali ne zaslađeni, jogurt obično se preporučuje za ishranu beba starijih od šest mjeseci.