Nekoliko savjeta iz kuhinje o namirnicama

Nekoliko savjeta iz kuhinje o namirnicama koje nam daje nauka a mogu nam zatrebati

 

Začini ili čista so

Mada je teško “odjednom” smanjiti količinu soli u prehrani, postepeno smanjenje naravno uz promjenu i prehrambenih navika, kod velikog broja ljudi donosi dugoročno pozitivne rezultate.

Zapravo, začini su odlična zamjena za so u svakodnevnoj pripremi i konzumaciji hrane. Biranjem svježeg začinskoga bilja kao i mješavine suhih začina bez soli zatim soka od limuna, sirćeta s različitim začinskim biljem može biti odlična alternativa soli.

Probajte možda vam uspije da smanjite unos soli, konzumacijom ove alternative.

 

Možemo li vitaminom B6 razbiti masnoću

Nekoliko savjeta iz kuhinje o namirnicama

Zapravo i tačno je da vitamin B6 ima važnu ulogu u razbijanju masnih naslaga i vrlo uspješno pomaže u regulisanju rada štitnjače-štitne žlijezde.

Povećanjem unosa vitamina B6 u organizam drastično će se pojačati rad metabolizma, a to je odličan znak da će vam se na taj način pomoći da sagorijevate višak kalorija.

Najveći prirodni izvori vitamina B6 su cjelovite žitarice, raznoliko sušeno voće, šećerni sirupi, avokado u svježem stanju kao i piletina.

 

Da li je dobro jesti puno crvenoga mesa

Nekoliko savjeta iz kuhinje o namirnicama

Cjelokupna prehrana koja obiluje crvenim mesom je, u novom istraživanju koje je provedeno u Britaniji, povezana sa rizikom obolijevanja od raka debelog crijeva.

Ostali faktori povezani s povećanjem rizika za kancer debelog crijeva su pušenje, konzumacija alkohola i debljanje.

Ali i sa druge strane, čestim unošenjem vlakana uz izbjegavanje masti je povezan sa smanjenjem učestalosti ovog oblika ove opake bolesti.

 

Šta može još bijeli luk

Postoje Nekoliko savjeta iz kuhinje o namirnicamaveoma pozitivne indicije da bijeli luk ima jak utjecaj u borbi protiv kancera. Neka istraživanja su pokazala da bijeli luk ima aktivnu ulogu u spriječavanju raka dojki kao i raka pluća.

Razlog tome leži u činjenici da bijeli luk spriječava nakupljanje ćelija raka. No neki naučnici zahtijevaju još dodatnog vremena da bi bili 100% sigurni u ove tvrdnje.

Kako god iz starih narodnih običaja znamo da je bijeli luk odličan lijek za jako puno bolesti, kao i preventiva za njih.