kadulja čuvarkuća kakao magnezij naučna istraživanja

Nekoliko savjeta ili informacija, kako ko shvati, a koje nam daje nauka nije na odmet.

 

Omega 3 štiti mozak i srce

Veća koncentracija omega-3 masnih kiselina u krvi povezana je s prosječno 33 % manjim rizikom za smrt od svih stanja koja pogađaju srce i krvne žile. Izraženija prisutnost omega-3 masnih kiselina u krvi bila je povezana i sa smanjenjem rizika za samu pojavu bolesti kardiovaskularnoga sistema. Naučnici dodaju da je pomanjkanje omega-3 masnih kiselina u krvi jasniji faktor rizika nego prevelika koncentracija tzv. lošeg holesterola u krvi.

Kakao umjesto kafe

Naime, kako je odlična kakaozamjena za kafu. Britanci su ustanovili da svakodnevni unos šolje kakaa spriječava nastanak krvnih ugrušaka tj. trombova. Dokazano je i da se svakodnevnim unosom 22 gr. kakao praha značajno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova.

 

Magnezij spriječava dijabetes

Prehrana koja obiluje magnezijem u novom istraživanju Kineza povezana je sa manjim rizikom bolesti srca i dijabetesa. Odlični prehrambeni izvori magnezija su lisnato povrće, morska riba, orašasti plodovi i integralne žitarice. U prosjeku su osobe s najvećim unosom magnezija imale 26 %manji rizik za dijabetes i 10% manji rizik za bolesti srca.

 

Čuvarkuća, odličan prirodni lijek

čuvarkuća

Zbog protuupalnih i antiseptičkih svojstava, ova biljka je odličan prirodni lijek za kožne bolesti i rane te prva pomoć kod uboda insekata i opeklina. U narodnoj medicini koristi se za tretiranje bradavica, kurjih očiju i sunčanih pjega, a može se nanositi i na mjesta koja su bolna zbog grčeva ili gihta. Koža se premazuje sokom od čuvarkuće ili se stavi obloga od prerezanog lišća.

 

Dejstva Kadulje

kadulja

Naučnici tvrde da čaj od kadulje može pomoći kod brojnih zdravstvenih problema. Kadulja je jedina biljka koja uz lavandu smanjuje izlučivanje znoja. Zato je korisna kod noćnog znojenja ili drugih simptoma menopauze. Također ženama pomaže smiriti menstrualne bolove, grčeve u želucu i urinarne infekcije.

 

Ja sam neke savjete lično isprobala i to poodavno po savjetima starijih osoba i iskreno imala sam dosta koristi.

Dođite i na moj YouTube kanal “kuhaj i peci“, prijavite se i pogledajte sve recepte, naravno besplatno.