Nana, menta ili metvica

Biljka stara hiljadama godina danas je poznata i kao metvica, menta ili pepermint. Svoje mjesto je našla kako u kulinarstvu tako i u kozmetičke svrhe. Radi se o jednoj od najljekovitijih biljaka sa širokim spektrom djelovanja.

Zbog svog specifičnog sastava veliki je borac protiv stresa ali i slijedećih stanja:

  • suzbija upale i infekcije
  • pomaže kod astme i alergije
  • jača imunitet
  • pomaže kod probavnih tegoba
  • sprečava bolesti desni i loš zadah
  • potpomaže mršavljenju
  • ublažava nesanicu.

Eterično ulje nane je veoma priznato u medicini za liječenje migrena, reumatskih tegoba, svrbeža kože, alergijske upale kože, nadutosti, iritabilnog debelog crijeva, prehlade i kašlja. Bogato je vitaminima A i C, omega-3 masnim kiselinama te željezom, cinkom, manganom, magnezijem, kalcijem i kalijem.

Ulje se koristi u proizvodnji zubnih pasti, slatkiša, sladoleda, alkoholnih pića, parfema te ulja za masaže. Ukoliko imate upaljene mišiće, u obično ili maslinovo ulje dodajte par kapi eteričnog ulja nane i dobro umasirajte u kožu.

Što se tiče kuhinje, s obzirom da je porijeklom sa Dalekog istoka tako je tamo i nezaobilazan začin. Kod nas se uglavnom koristi u supama, desertima, povrću, osvježavajućim pićima i salatama.

Izvrsno se slaže s povrćem poput paradajza, krastavaca, graška i voćem poput ananasa, limuna, narandže i dinje. Takođe je odlična kombinacija sa jogurtom ili čokoladom.

Najbolje od arome daje kuhanom grahu ali se nikako ne slaže sa bijelim lukom. Takođe se odlično slaže sa crvenim mesom pa je preporučljiva kod pripreme pečenja.

Vjerovatno će mnogima biti interesantna informacija da nana umanjuje apetit. Bočica eteričnog ulja na stolu prilikom objeda smanjuje unos kalorija za skoro 20%. Miris nane suzbija apetiti i sprječava nakupljanje suvišnih kilograma. Takođe jedna info za dame, svakodnevni unos dvije šolje čaja od nane smanjuje maljavost stomaka, grudi i lica. Međutim ovdje je bitno napomenuti da se za ove probleme koristi Engleska nana, jedna od 250 sorti koliko ih ima.

Nana se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, dojenčadima, maloj djeci te osobama sa alergijama na mentol i želučanim problemima.