Prirodom protiv kašlja, upale grla, visokog pritiska

Prirodom protiv kašlja, upale grla, visokog pritiska, bradavica  …

 

Kašalj i bronhitis

Žumance od svježih kokošijih jaja (količinu birajte po želji) razmutiti dobro sa žutim šećerom doke ne postane kao gel. Ovakva slatka smjesa uzima se nekoliko puta dnevno po 2-3 kašike. Koristi se inače dok kašalj ne prestane.

Upala grla

Jedan starinski recept za grlobolju je i list od divlje maline (rubus ideus). Čaj se pravi od listova, korijena i od stabla divlje maline tako što se prokuha oko 30 minuta u izvorskoj vodi (ne sa česme). Pije se pola čaše tri puta dnevno. Smatra se odličnim sredstvom za izbacivanje mokraće, protiv upale grla, ždrijela, bronhija, kožnih alergija, laringitisa.

Bol u grudima

Kašalj i probadanje u grudima se liječi pijenjem vode u kojoj je kuhan kukuruz. Kukuruzno brašno zamiješano čajem od hrastove kore, stavlja se na opekline.

Bradavice

Za liječenje bradavica i ispucale kože dobro je koristiti sok od trave ruse i drške lista smokve.

Bolesti srca

Za liječenje bolesti srca naši stari su koristili sok od 10 limunova, 5 glavica bijelog luka i kilogram meda. Bijeli luk se izrenda i pomiješa sa limunovim sokom i medom. Ostavi se 7 dana da se sjedini, pa se uzima po 4 kašičice na dan.

Visok pritisak

Kod povišenog krvnog pritiska, lupanja srca, stazanja u grudima (angina pektoris), pomaže blagi čaj od cvijetova i listova gloga. Staviti pola kašičice na 1/4 litra vode i kuhati do ključanja. Piti par puta dnevno.

Upala pluća

U mnogim predjelima na Balkanu i danas se koristi ovaj recept protiv velikog kašlja i upale pluća:

1 kg meda, 100 gr sitno izrendanih listova aloje, 200 ml  maslinovog ulja, 150 gr brezovih pupoljaka i 80 gr  cvijeta lipe.

Med zagrijati, dodati aloju i maslinovo ulje, pa smijesu prokuhati. Odvojeno u 2 čaše vode prokuhati pupoljke breze i lipovog cvijeta – najviše 2 minuta, procijediti, pomiješati med sa alojom i čaj od breze i lipe. Sipati u flaše i čuvati na hladnom mjestu. Koristiti po jednu kašiku 3 puta dnevno.

Uganuća

Otečena mjesta poslije udara ili iščašenja, uganuća zgloba ruke, noge ili prsta liječe se hladnim oblogom od lišća bršljana kuhanog u vodi. Dobre su i trinje sijena gusto zamiješane vodom.

Kako god naši stari su imali ideja i znanja o liječenju dosta bolesti i bez odlaska ljekaru.