Namakanje suhog zrna, za jela koja se planiraju!!!

Zašto uopšte namačemo grah, leću, suhi grašak, slanutak? Zato što bi nam direktnim kuhanjem na visokoj temperaturi došlo samo do termičke obradivosti površinskog sloja zrna dok bi unutrašnjost ostala suha, brašnjava i neukusna.

Dakle, podrazumijeva se da se namače suhi grah i ostala zrna. Namakanjem u vodu po nekoliko sati mi ustvari hidratiziramo zrno, vraćamo mu vlagu koju je izgubio sušenjem. S druge strane, dugotrajno namakanje od 15 i više sati razgrađuje neželjene šećere koji izazivaju nadutost, a svi želimo da je izbjegnemo i naravno skraćuje vrijeme kuhanja.

Ukoliko ste planirali pripremati grah, potopite ga u vodu, dva puta više vode od količine zrna. Posolite i stavite u frižider. Sutradan grah dobro isperite, stavite da proključa 3-4 minute takođe u slanoj vodi, procijedite, isperite i dalje pripremajte varivo.

Zašto solimo vodu? Zato što ubrzava razgradnju šećera i olakšava kuhanje. Tako ako želite bržu varijantu kuhanja, dodajte grah u ključalu slanu vodu, pustite da vri 5 minuta, isključite ringlu i ostavite ga tako da se natapa narednih sat vremena. Isperite i dalje pripremajte po receptu.

Što se tiče leće, nju možete namočiti svega 2-3 sata u hladnoj vodi, prije kuhanja. Isperite dobro i dalje je pripremajte prema receptu.

Suhi grašak se potapa ovisno od vrste jela koju pravite. Možete ga potopiti naveče pa spremati sutradan ili ga jednostavno oprati i nastaviti da se kuha sa povrćem. Za više informacija posjetite rubriku O NAMIRNICAMA.

Slanutak je takođe neophodno namočiti preko noći, što je duže potopljen brže biva skuhan. Nakon potapanja ga kuhajte u slanoj vodi i kada omekša isključite vatru i ostavite ga tamo da stoji dok još ne nabubri. Ovisno koliko je potapan, kuhanje može trajati od 40 minuta do 2 sata. Ocijedite i spreman je za upotrebu.

S obzirom da sva suha zrna imaju u sebi anti-nutrijente, isti se natapanjem smanjuju a njihovim smanjenjem se povećava probavljivost proteina što je naročito zabilježeno kod slanutka. Da bi se pojačala probavljivost dalje idemo sa kuhanjem zrna. Dakle, nakon natapanja ide prokuhavanje, vodu prosipamo, zrna isperemo i dalje kuhamo po receptu.

Dakle, samo natapanje nije dovoljno da se olakša kuhanje i da se smanji nadutost od sušenih zrna.

Za spremanje navedenih namirnica treba vam plan. Dakle, planirajte kada ćete ih spremati.