Čokolada, najboljih sedam strana ove poslastice

Čokolada, vole je sve dobne skupine i oba spola jednako. Ono što možda niste znali je da će vam čokolada općenito pomoći u poboljšanju zdravstvenog stanja. Ne oni šećerni surogati, nego prava, od kakaa!

Čokolada, a posebno tamna čokolada, ima pozitivan utjecaj na zdravlje vašeg tijela i pomaže da budete fit bez puno muke. Naravno, ako ne pretjerujete.

 

Evo kako čokolada pomaže:

1. Smanjuje rizik od moždanog udara

Istraživanja u Švedskoj pokazala su da konzumacija 45 g tamne čokolade sedmično može smanjiti rizik od moždanog udara za 20%. Čokolada sadrži flavonoide, koji sadrže antioksidanse koji su zaslužni za smanjenje tog rizika.

2. Poboljšava mentalne funkcije

Istraživanjima u Velikoj Britaniji došlo se do saznanja da su se 90 minuta nakon konzumacije čokolade mentalne funkcije ispitanika bitno poboljšale.

3. Pomaže u izgradnji mišićne mase

Indiana University provelo je istraživanje kojem su dokazali da čokolada kod napornog vježbanja pomaže u smanjenju bolova i pridonosi boljoj izdržljivosti. Za ovo su istraživanje koristili čokoladno mlijeko.

4. Iskorjenjuje loše raspoloženje

Nakon samo dvije sedmice konzumacije 42 g čokolade dnevno, hormoni stresa kod ispitanika bili su znatno reducirani. Dokazano je da  pomaže i kod anksioznosti.

5. Dobar holesterol

Nakon mjesec dana svakodnevnog konzumiranja čokolade, značajno se poboljšava odnos dobrog i lošeg holesterola u krvi.

6. Mršavljenje

Ovo vas možda iznenađuje, ali da, ona vam pomaže kod gubitka tjelesne težine. Tamna vam ubrzava metabolizam i čini vaše tijelo osjetljivijim na inzulin. Naravno, ako konzumirate velike količine čokolade, udebljat ćete se , ali ograničene, kontrolirane količine imaju suprotan učinak.

7. Produžuje životni vijek

Jeanne Calment, osoba koja je doživjela 122 godine, kao jedan od razloga svoje dugovječnosti navela je upravo čokoladu. Izjavila je da je sedmično jela 1,1 kg čokolade. Ona poboljšava vaš imunitet, manje ste bolesni i veća je šansa da ćete duže živjeti.

Kako god sigurno u ovome ima jako puno istine. Ali ipak oprezno sa konzumacijom i u razumnim količinama.