Muškatni oraščić

Muškatni oraščić (Myristica fragrans) je sjeme dotičnoga stabla, jajolikog oblika i težak između 5 i 10 grama.

 

Prva berba odvija se 7-9 godina nakon sadnje, a vrhunac plodnosti dostiže nakon 20 godina.

Stablo može da naraste od 5 do 20 metara, listovi su ovalni i tamnozeleni, a zvonoliki, žuti cvjetovi imaju poseban miris. Stabla mogu doživjeti i sto godina. Plod je blijedožute boje i nalikuje marelici.

Tamno smeđe sjeme stabla muškatnog oraščića im topao, intenzivan, slatkast okus, i nekako nam prirodno i lijepo zagrije hladne zimske minute.

Prirodno stanište ove biljke je na otočju Banda u Indoneziji, ali se može naći i na Karibima, posebno u Grenadi. U jednom je trenutku muškatni oraščić bio jedan od najvrijednijih začina svijeta. Prije nekoliko stotina godina u Engleskoj ste za nekoliko muškatnih oraščića mogli dobiti dovoljno novaca da sesbi doživotno osigurate financijsku nezavisnost.

Ljekovitost

Ako patite od probavnih problema vezanih poput proljeva, zatvora i nadutosti, muškatni vam oraščić to itekako može olakšati. Njegovo ulje ublažava bol u stomaku uklanjanjem viška plinova iz crijeva. Pomaže kod groznice i slabe cirkulacije, a poznat je i kao afrodizijak, pa služi i za jačanje i pobuđivanje spolnog nagona.

Neko je jednom “skontao” da je i opak afrodizijak pa ga danas Balkanci trpaju u sve, od sarme do pudinga. No, osim divne arome i mirisa – ima i ljekovita svojstva!

muškatni oraščić

Tamno smeđe sjeme stabla muškatnog oraščića ima topao, intenzivan, slatkast okus, i nekako nam prirodno i lijepo zagrije hladne zimske minute.

Prirodno stanište ove biljke je na otočju Banda u Indoneziji, ali se može naći i na Karibima, posebno u Grenadi. U jednom je trenutku muškatni oraščić bio jedan od najvrijednijih začina svijeta.

Energetska vrijednost na 100 g muškatnog oraščića iznosi 525 kcal/2196 kJ. Od toga sadrži 49,3% ugljikohidrata, 6% bjelančevina i 36,3% masti.

Gdje i kako kupiti

Kupiti ga možete u svim prodavnicama prehrambenih proizvoda na odjelima začina. Može biti pakiran u staklene posude ili celofanske vrećice, cijeli u komadu ili pak nariban.

Bolje je ako kupite cijeli orah kojeg ćete sami ribati jer iz njega teže hlape okus i miris. Ostavite ga dalje od toplote, vlage i sunčevog svjetla.

Šta začiniti

Muškatnim oraščićem možete začinjavati od povrća: brokulu, cvjetaču, kupus, mrkvu, špinat i blitvu, tikvice, bundevu i krumpir, zatim rižu i tjestenine, sireve, jaja…

Od mesa najčešće se začinjava janjetina i teletina, ali i sva ostala mesa, a naročito mljevena. Muškatni oraščić daje karakterističnu aromu bešamel sosu. Tradicionalna aroma oraščića kod kolača najviše se osjeća u medenjacima, kao i u raznim aromatiziranim biskvitima, voću i mliječnim pudinzima.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.