Med od maslačka, lijek iz prirode

Med od maslačka, lijek iz prirode je izuzetno ljekovit. Proljeće je idealno vrijeme da pišem na ovu temu. Sada maksimalno iskoristite dar prirode i napravite med od maslačka.

Med od maslačka, lijek iz prirode – kada kažemo med mislimo na pravi, fini, domaći med porijeklom iz pčelinjih košnica. Međutim, nije tako.

Ovdje se radi o takozvanom lažnom medu, nastalom proizvodnjom u našoj kuhinji. Dobija se po receptu koji je svima dostupan a glavni sastojak su tučci maslačka, intezivno žute boje, ubrani na prirodnim pašnjacima, daleko od ceste i zagađivača.

Maslačak je izuzetno korisna biljka čiji se i list koristi kao salata. Vrlo je rasporostranjen i time ovaj med čini jefinijom varijantom ali ništa manje zdravom i pogodnom za neka oboljenja.

Med od maslačka je namijenjen poboljšanju opšte zdravstvene slike organizma. Naročito se preporučuje za detokscikaciju organizma pušača i osoba koje konzumiraju alkohol. Odličan je kod takozvane  “masne” jetre jer se bori sa lošim holesterolom i trigliceridima. Čisti jetru te doprinosi regeneraciji ćelija jetre. Pročišćava krv i time poboljšava opštu sliku svih sistema u tijelu. Poboljšava pamćenje i pojačava apetit.

Ovakvu funkciju maslačak može zahvaliti čak 30 elemenata koji se bore protiv toksina u tijelu. Sadrži takođe i visok nivo C vitamina i željeza.

 Med napravite na slijedeći način:

  • 300 gr maslačka (tučak) oprati i potopiti sa 4 šolje vode.
  • Kuhati dok ne proključaju a zatim skloniti i ostaviti preko noći.
  • Sutradan prociejditi vodu i maslačak dobro pritisnuti da iz njega izađe voda.
  • Dodamo limun isječen na kolutove i 2 šolje šećera.
  • Mješamo do ne dobijemo homogenu masu.
  • Potom kuhamo uz stalno miješanje na srednjoj temperaturi dok ne dobijemo masu u obliku sirupa.
  • Presuti u staklene posude i ohladiti.

Vodite računa da ne bude pregust jer će se tek kad se ohladi stisnuti.

Budite pažljivi s ovim medom jer sadrži dosta šećera. Njegovo konzumiranje se preporučuje ujutro na prazan želudac sa šoljom zelenog čaja. Namažite krišku hljeba takođe.

Svakako ga uvrstite u svoje navike ako imate problema sa jetrom, bit će vam jako zahvalna.