maslačak
Maslačak

Maslačak je dugogodišnja zeljasta biljka. Uspijeva na različitim vrstama zemljišta. Pojavljuje se u proljeće a u određenim uslovima može cvjetati i do oktobra.

Cijela biljka je jestiva. Koriste se i korijen i cvijet i listovi te stabljike. Takođe cijela biljka sadrži mliječni sok.

Korijen se koristi za čajeve. Vadi se u rano proljeće ili u jesen. Preporučuje se vaditi maslačak u jesen jer tada sadrži veliki procenat inulina, što u proljeće nije slučaj. Korijen se može koristiti svjež ili ga osušiti. Kao svjež se upotrebljava u kuhanju a ukoliko ga ispečemo imamo nadomjestak za kafu.

Listovi se beru prije cvjetanja biljke jer tada postaju gorki. Mladi listovi se koriste u salatu dok se stariji kuhaju. Međutim treba naglasiti da su listovi koji su izloženi suncu takođe gorki pa treba brati listove koji rastu u sjeni. Čaj od listova je odličan diuretik.

Šuplje stabljike se žvaću kod šećerne bolesti.

Tvrde pupoljke možete potopiti u ocat i dobiti odličan začin umjesto kapara. Razvijen cvijet maslačka u kombinaciji sa vodom, šećerom i limunom daje odličan med koji se preporučuje za čišćenje jetre.

Bitno je naglasiti da se maslačak treba brati u čistim uslovima, da nije prskan i izložen izduvnim gasovima automobila.

Čaj od maslačka:

Dvije kašičice korijena i/ili listova maslačka prelijte s 250 ml vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Ujutro i navečer popijte po šoljicu, najbolje pola sata prije jela. Preporučuje se protiv bubrežnih tegoba, zadržavanja vode, celulita i pretilosti.

Za čišćenje jetre pripremite slijedeći napitak:

Uzeti 5-6 svježih cvjetnih stabljika dnevno u sirovu obliku. Za poremećaje jetre također prokuhajte 25 grama listova i istu količinu korijena u litri vode pola sata. Popijte jednu šalicu ovog napitka prije svakog obroka.

Treba napomenuti da zbog prisustva nekih supstanci se ne preporučuje upotreba maslačka kod trudnica, dojilja i osoba alergičnih na trave i korove. Nema potvrđenih naučnih istraživanja za nuspojave ali treba biti oprezan. Takođe se savjetuje oprez i konsultacije sa ljekarom kod osoba koje imaju bubrežne kamence jer ih maslačak, kao diuretik, može pokrenuti i izazvati nelagodu. Ne preporučuje se ni kod akutnih, upalnih stanja sluznice želuca te čira na dvanaestopalačnom crijevu.

I par zanimljivost: jedna biljka u toku sezone proizvede 3000-8000 sjemenki koje imaju mogućnost klijanja i nakon 600 godina. Takođe je interesantno spomenuti da su cvjetovi otvoreni do podne nakon čega se zatvaraju. Zatvaraju se i ukoliko je oblačno vrijeme.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.