Kuhaj i Peci

Idemo vidjeti šta porodica citrusa nudi ovaj put. Izvukli smo mandarine. O da, jaaaako su zdrave. Prosto fenomenalno mirišu a jarka narandžasta boja djeluje vrlo primamljivo. Idemo nakratko vidjeti za šta nam je ova voćka toliko bitna pa se baciti na ono što će dame više zanimati.

Mandarine sadrže ogromnu količinu vitamina C. Ukoliko dnevno pojedemo 7 mandarina unijeli smo 80% dnevnih potreba za vitaminom C. A on nam je vrlo bitan jer usporava razvoj raka debelog crijeva, pomaže kod astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Mandarine sadrže i vitamine B grupe, kalcij, magnezij, cink, kalij. A svi zajedno stimulišu funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju.

A sada ono što svi čekate. Mandarine u službi ljepote. Pa da vidimo kako ih maksimalno iskoristiti, koje probleme možemo ublažiti ili možda i otkloniti ukoliko redovno konzumiramo ovo mirisno voće.

  • Tope kilograme: daaaaaa, sadrže pektin koji sprečava rast nivoa šećera u krvi te vam daje osjećaj sitosti. Ujedno obaraju nivo holesterola. Mandarine se preporučuju svima koji žele izgubiti koji kilogram.
  • Uklanja masnoće: i ovo nam je vrlo bitno, zar ne?! Dakle iscijedite sok iz dvije mandarine. Čistom vaticom nanesite sok na lice i vrat, bar jednom sedmično. Držite 20 minuta i isperite hladnom vodom. Divan osjećaj!!! Eterično ulje iz mandarine uklanja višak masnoće, kontroliše lučenje i čisti začepljene pore.
  • Podmlađuje kožu: oooooo i ovo treba znati. Vitamin C iz mandarine pospješuje proizvodnju kolagena pa samim tim smanjuje bore. Razgradnjom beta-karotena sintetiše se vitamin A, kome možemo da zahvalimo na baršunastoj koži. Uz sve ostale sastojke mandarine našem licu obezbjeđuju mladolik izgled i hidrataciju.

Dakle drage dame, navalite na mandarine. I budite istrajne. Naročito ako ste pušač. Mora se dodati i to da mandarine umanjuju mogućnost raka pluća za velikih 37%.

Prilikom kupovine obratite pažnju da su plodovi teži jer su takvi svježi i puni soka. Držite ih što dalje od svjetlosti. Koru ne bacajte, osušite je i od nje pravite fenomenalne čajeve.