Kao što znamo, naš organizam nije u mogućnosti proizvesti nezasićene masne kiseline pa stoga imamo potrebu iste unositi putem hrane. Tu na scenu stupa mak. Izuzetno je bogat istima a naročito linolnom i oleinskom kiselinom.

Linolna kiselina je esencijalna omega 6 masna kiselina za koju se zna da je naš organizam ne može sintetizirati. Nučna istraživanja upućuju na to da ova kiselina može da sudjeluje u procesu usporavanja razvoja multiple skleroze. Pored toga ona može da zaštiti  sistem krvnih žila, reguliše krvni pritisak i grušanje krvi. Linolna kiselina se često primjenjuje za liječenje kožnih oboljenja i upalnih procesa.

Oleinska kiselina koja se također može pronaći u maku je mononezasićena masna kiselina koja pripada grupi omega 9. Ovu kiselinu ljudski organizam u nekom dijelu može da sintetizira jer ona nije esencijalna. Naučnici su otkrili da ova kiselina može da sudjeluje u usporavanju pojave raka djelovanjem na genetskoj razini.

Pored spomenutog, oleinska kiselina štiti krvni sistem od raznih oštećenja.

Mak se koristi za opuštanje mišića, grčeve u abdomenu, iskašljavanje te potiče koncentraciju. Izuzetno je bogat vitaminima i mineralima. Vitamini iz grupe B smanjuju nivo stresa i podižu raspoloženje.

Mak koji kupujemo u trgovinama je suh i ne sadrži alkaloide te stoga ne izaziva ovisnost.

Koristimo ga u kuhinji u izradi neprikosnovene makovnjače. Za istu možete pogledati nekoliko recepata na stranici www.kuhajipeci.com u rubrici Recepti-Kolači.

Takođe se koristi za posipanje peciva, u pripremi palačinaka, salatnih preljeva, pudinga. Takođe je interesantan dodatak muffinima, doprinosi šarenilu košarice. Još ako u muffine dodate šumsko voće, imat ćete eksploziju okusa. Poznato je da se idealno slaže sa džemovima i crnom čokoladom te citrusima i višnjom.

Iznenadi ćete se kako dobro ide sa tjesteninom, prepržite ga na maslacu i maslinovom ulju i prelijte preko tjestenine i uživajte.