Lubenica, povrće koje osvježava. Da. Dobro ste pročitali. Lubenica je povrće. I to vrlo zdravo.

S nadolazećim ljetnim danima mami nas njen izgled. Najbolja je kad se dobro rashladi. Srećom, sada imamo tu mogućnost da kupimo polovinu ili četvrtinu i bar očima vidimo u kakvom je stanju. Što prije nije bio slučaj. Vadio se „čep“, toga će se sjetiti stariji čitatelji. Pa smo lupkali po njoj što i danas činimo, do iznemoglosti da „čujemo“ da li zvoni, što bi, kao, trebao da bude znak da je dobra. Nekada bi i potrefili. Nekada. Sada kažu da ne treba da zvoni. Pa valjda ćemo potrefiti pravu. U svakom slučaju bar dio kore koji je ležao na zemlji neka bude žućkast a tačkica na krajnjem dijelu što manja.

Sada je lubenica dostupna u svom najboljem izdanju, druga polovina jula i prva polovina avgusta. Već kasnije počinje biti prezrela i pretvara se u „spužvu“.

Lubenica je idealna za detoksikaciju organizma. Ukoliko želite da se očistite od toksina ujutro i uveče popijte po čašu nemasnog jogurta a sve između, tj tokom dana, jedite samo lubenicu. I pored toga što lubenicu čini 92% vode, u toku dana pijte i vodu.

Bogata je mnogim vitaminima a izdvajaju se vitamin C i B1 koji sudjeluje u proizvodnji energije. Pomaže u regulaciji krvnog pritiska jer sadrži velike količine kalija i magnezija.

Svaki dio lubenice je jestiv. Tako i koru možete iskoristiti u pravljenju slatka. Za izradu želea koristi se cijela lubenica. Naravno, treba naglasiti da se odstrani zelena vanjska strana kore. Koristi se samo bijeli dio.

Možete praviti i sok ili frape takođe. Iskoristite je maksimalno u svrhu poboljšanja vašeg zdravlja. Konzumacijom lubenice stvara se veća količina urina koja čisti bubrege i tjera toksive van. Izuzetan je borac protiv suvišnih kilograma. Ali dijabetičari oprez. Slatka je pa je konzumirajte u manjim količinama sa nekim drugim voćem niskog glikemijskog indexa.