Loše masnoće, ove namirnce su odlični čistači

Loše masnoće vas muče, evo još jedne lekcije o zdravoj hrani i kako maksimalno iskoristiti prednosti svježih namirnica

 

Loše masnoće u krvi, ključni je faktor za razvoj srčanih oboljenja, koja uzimaju tri puta više života nego tumor dojke i dva puta više od raka pluća. Dobra vijest je da je smanjenje holesterola najvažnija stvar koju možete da uradite kako biste smanjili rizik po zdravlje.

 

Špinat

Pomaže u stvaranju mišićne mase, a i bogat je izvor omega-3 masnih i folnih kiselina, koje pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i osteoporoze. Špinat je prepun luteina, spoja koji se bori protiv gubitka pamćenja. Konzumirajte jednu šolju svježeg ili pola kilograma kuhanog špinata dnevno. Možete ga dodati kajgani, posipati po pizzi, ili ga dodati u neki umak.

Jogurt

Puno zemalja tvrdi da je jogurt izvorno njihov, ali odakle god da potiče – prednosti ove namirnice su neosporne. Jača imuni sistem i pruža zaštitu protiv raka. Jedna šolja dnevno zadovoljit će potrebu za kalcijem. Možete ga jesti za doručak ili kao desert, savršena je baza za kremaste umake i dresinge.

Paradajz

Postoje dvije stvari koje trebate znati o paradajzu: Crveni je najbolji, jer sadrži više likopena, a prerađeni je jednako kvalitetan kao i svježi, jer iz njih tijelo lakše apsorbira isti taj likopen. Istraživanja pokazuju da hrana bogata likopenom može smanjiti rizik od raka mjehura, pluća, prostate, kože, želuca, kao i smanjiti rizik od bolesti koronarnih arterija.

Mrkva

Pomaže kod ublaživanja simptoma astme i reumatoidnog artritisa.
Pola šolje dnevno je dovoljno, a možete je konzumirati sirovu, kuhanu u supama, ili kao prilog jelima.

Borovnica

Sadrži više antioksidansa od bilo kojeg drugog voća. Pomaže u prevenciji raka i dijabetesa. Istraživanja pokazuju da su borovnice, koje su bogate vlaknima i vitaminima A i C, izrazito dobre za kardiovaskularno zdravlje.

Crni grah

Sve su vrste graha dobre za srce, a crni grah će zbog antocijana najbolje pomoći vašim moždanim funkcijama.

Orasi

Bogati su omega-3 masnim kiselinama i anti-upalnim polifenolima.
Dobri su za brz oporavak i vraćanje energije nakon napornih vježbi.

Zob

Sadrži visoku koncentraciju topivih vlakana, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Da, zob sadrži i puno ugljikohidrata, ali oslobađanje tih šećera je usporeno zbog vlakana.