Ljuske od jaja

Ljuske od jaja ne bacajte, iskoristite ih za druge potrebe

 

 

Ljuske od jaja su odličan izvor kalcijuma, ali i drugih minerala i kao takve možete iskoristiti na mnogo načina. Evo par jednostavnih načina na koje to možete i uraditi.

Nahranite kokoške

Znamo da zvuči neobično, ali je zapravo ljuska od jajeta najbolji izvor kalcijuma koji možete dati svojim kokama. Usitnite ljuske i pomiješajte sa hranom koju im već dajete.

Otjerajte gmizavce iz bašte

Izlomljenim ljuskama prekrijte zemlju oko povrća u vašoj bašti. Puževi i ostali gmizavci se neće usuditi da im priđu. Takođe ih možete dodati u vještačko đubrivo kojim inače hranite biljke. Na ovaj način ćete im obezbijediti kalcijum koji im je neophodan za rast i razvoj.

Prva pomoć na dohvat ruke

Posjekli ste se prilikom pravljenja večere? Nema problema! Razbijte jaje i iz ljuske skinite tanku, providnu membranu. Stavite je na bolno mjesto i za par sekundi krv će stati. Možete je iskoristiti za žuljeve na nogama ili da ublažite svrab i iritaciju kože.

Maska za lice

Da biste napravili masku za lice, prvo morate da napravite prah od ljuski. Princip je jednostavan. Ljuske od jaja stavite u rernu zagrijanu na 150 stepeni i pecite desetak minuta. Osušenu ljusku usitnite u avanu ili bilo kojoj drugoj posudi. Dobijeni prah pomiješajte sa jednim bjelancem i smjesu stavite na lice. Osjetićete da vam se lice zateže dok se maska suši. Kada se maska potpuno osuši lice operite mlakom vodom.

Pojačajte djelovanje kozmetičkih preparata

Da biste ojačali nokte, u lak dodajte malo praha napravljenog od ljuski. U posudice za led stavite prah i naspite vode. Masirajte lice kockicama leda da biste ublažili bore. Ukoliko želite da vam ruke budu nježne, u kremu umiješajte ovaj prah.