lješnjaci
Lješnjaci

Lješnjaci spadaju u porodicu orašastih plodova. Kao i ostali plodovi izuzetno su ukusni, hranjivi i vrlo zdravi.

Zbog svog specifičnog, slatkastog ukusa vrlo je popularan u pripremi slastica ali i u drugim jelima. Ima visoku nutritivnu vrijednost.

Lješnjaci su bogati mineralima, zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima, oleinskom kiselinom, folnom kiselinom.

Odličan su izvor i omega-3 masnih kiselina koje imaju brojne dobrobiti za naš organizam. Sadrže visok procenat vitamina E te su samim tim odličan antioksidant koji naše tijelo čuvaju od preuranjenog starenja a ujedno jačaju imunitet.

Da vidimo čemu ustvari doprinosi redovna konzumacija lješnjaka:

  • sprječavanju kardiovaskularnih bolesti
  • smanjivanju rizika od nastanka tumora
  • borbi protiv slobodnih radikala
  • poboljšavanju pamćenja i mentalnih sposobnosti
  • smanjivanju lošeg kolesterola
  • jačanju imuniteta
  • zdravom razvoju fetusa

Da bi se iz njih izvukao maksimum zdravih tvari lješnjake je najbolje noć prije potopiti u vodu kako bi se aktivirali i svi enzimi te ujutro pojesti bez termičke obrade, sirove. Ovdje se misli na neobrađene lješnjake. Svakom termičkom obradom uništi se 91% folne kiseline, kao i u svom lisnatom povrću.

Lješnjake možete kupiti u ljusci ili očišćene. Najbolje ih je držati u ljusci jer se tako najduže održe. Takve lješnjake čuvajte u plastičnoj kesi ili posudi. Ukoliko kupite očišćene lješnjake čuvajte ih dobro zaštićene u frižideru do šest mjeseci.

Lješnjaci se, osim u predivnim tortama, mogu koristiti i u namazima, juhama, nadjevima, tjestenini. Za torte i kolače se savjetuje prethodno ih tostirati kako bi se pojačala aroma i time sama slastica bila puuuuuno ukusnija i mirisnija. Sam postupak tostiranja traje svega par minuta te vam neće biti veliki posao pripremiti lješnjake za spravljanje tortica.

Tostirani lješnjaci se obavezno dodaju kao ukras domaćim sladoledima i time pojačavaju njihovu nutritivnu vrijednost ali i aromu.

Odlična je zamjena za pinjole u pesto sosu. Takođe odlično idu uz prokulice i kelj a često se mogu naći i u prelivima za šparoge. Čak se spominje u kombinaciji sa ribama ali onim velikim poput bakalara. Koristi se sjeckan lješnjak u tršćanskom umaku za preliv preko kuhanih školjki.

S obzirom na ljekovita svojstva preporučuje se što češća konzumacija, po mogućnosti svakodnevno 30 gr lješnjaka. Na taj način ćete zaštitit svoje srce i oboriti loši holesterol.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.