leća kao odličan izvor željeza

Leća je izuzetno zdrava mahunarka koja ne sadrži zasićene masnoće ni štetni holesterol, sadrži značajne količine vitamina i minerala. Odličan je izvor tiamina, vitamina B6, fosfora, magnezija, željeza i cinka.

Visok procenat vitamina B utiče na nervni sistem dok visoke koncentracije željeza su odlične u borbi sa malokvnošću. Zato se toplo preporučuje uvesti leću u svoju kuhinju.

Postoji preko 40 vrsta leća, različitih boja. Mi se na ovim prostorima najčešće susrećemo sa zelenom, žutom i crvenom, a postoje još smeđa i crna. Crvena je vrlo zdrava, vrlo bogata nutrijentima, lako se kuha. Smeđa je idealna za salate jer je tvrđa.

Leću prije kuhanja dobro očistite na tacni kako bi odstanili kamenčiće koji su često prisutni u leći. Leću prije kuhanja možete potopiti u vodi ali nije neophodno. I tako se skuha vrlo brzo, za nekih 30 min imate gotov ručak.

Leća je poput riže, povećava svoj volumen prilikom kuhanja pa se savjetuje uzeti veći lonac, nasuti više vode, kao za tjesteninu, jer je lakše ocijediti višak nego dosuti vodu pa produžiti vrijeme spremanja.

Za aromatičan ukus dodajte 2 lovorova lista ili 2 čehha bijeog luka.

Ako je kuhate na temeljcu, leća će dobiti izvanredan okus. Raskuhano meso pridodajte leći da se ukrćkaju na tihoj vatri ili jednostavno leću poslužite kao prilog.

Leća se odlično slaže sa mrkvom, špinatom ili blitvo. Može se urezati i krompir ili dimljna papričica.

Ako u varivo od leće stavljamo mrkvu onda je prethodno moramo propržiti i kuhati bar 10 min pa tek onda dodati leću, u protivnom će nam mrkva ostati nedovoljno kuhana.

Namaz od crvene leće

Sastojci:

– 20 dag leće
– 1-2 čehna bijelog luka
– maslinovo ulje
tahini ili preprženi izmljeveni susam
– sol
– začini po želji (dimljena papričica, ljuta papričica ako volite ljuto, curry)
– limun

Priprema:

Leću skuhajte pa procijedite koliko možete (ostat će gnjecava, takva je). Nasjeckajte češnjak na sitno ili ga cijelog ubacite u blender ili sjeckalicu, ako imate dobre aparate. Ubacite i leću, tahinija ili samo malo preprženog pa potom izmljevenog susama, dodajte maslinovog ulja po procjeni (da ne bude smjesa prerijetka) te limunovog soka i začine. S limunovim sokom također krenite lagano. Iscijedite pola limuna da se nađe, ali dodajte nekoliko kapi za početak. Ako treba pojačati okus, dodajte više. Izblendajte sve skupa i namaz je gotov.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.